IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карантината в Италия ще бъде удължена и след 3 април

43 хил. души в страната са били заловени в нарушение на правилата на карантината през първата седмица от въвеждането й

18:33 | 19.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Карантината в Италия ще трябва да бъде удължена и след настоящия краен срок 3 април заради увеличаването на броя на смъртните случаи за един ден, съобщи премиерът на страната Джузепе Конте, цитиран от CNBC.

В интервю за италианския вестник Corriere della Sera Конте заяви, че взетите мерки за затваряне на училища и университети и за ограничаване на движението в Италия може да бъдат удължени.

„Пълната блокада ще продължи. Взетите мерки, както спирането на (публичните) дейности, така и мерките, свързани с училищата, може да бъдат удължени“, каза Конте пред изданието.Изявлението му потвърждава слуховете, че правителството ще удължи още настоящата карантина в страната, тъй като пандемията от коронавирус в Италия се задълбочава.

Според правилата на карантината хората могат да напускат дома си, само за да си набавят храна и лекарства (хранителните магазини и аптеките са единствените отворени търговски обекти), да изпълняват съществени услуги или да ходят на работа. Повечето магазини бяха принудени да затворят до 25 март, но и този краен срок вероятно ще бъде удължен.

Италианското министерство на вътрешните работи обаче съобщи вчера, че 43 хил. души са били заловени в нарушение на правилата на карантината през първата седмица от въвеждането на контрола, а милиони хора са били проверени от 11 март, когато повечето обществени места бяха затворени.

Броят на заразените с коронавирус и на смъртните случаи в Италия скочи вчера. 2978 души са починали от заболяването в страната до момента, с 475 повече спрямо вторник.

Данни на италианската Гражданска защита, потвърдени и от университета „Джонс Хопкинс“, показват рекорден ръст на броя на починалите за един ден. Във вторник имаше с 345 повече смъртни случаи от предходния ден.

Общият брой на потвърдените случаи в страната също продължава да расте рязко. Към сряда 35 713 души са дали положителен резултат за коронавирус, като в броя се включват и смъртните случаи и хората, които са се възстановили от заболяването). Броят на заразените се увеличи с 2648 души от вторник насам.

Болниците в Лобмардия, която е епицентърът на епидемията от коронавирус в страната, достигат точка, в която може да не са в състояние да лекуват новозаболели. Здравните заведения в Ломбардия скоро няма да могат да помагат на нови случаи на коронавирус, заяви губернаторът на областта Атилио Фонтана вчера и призова всички да останат у дома.

Богатата област в Северна Италия, където се намира и финансовият център на страната Милано, е мястото, откъдето започна епидемията от коронавиус. Тя остава и най-засегнатият регион от вируса до момента. В Лобмардия вече има 12 226 потвърдени случая, следвана от 3915 случая в Емилия-Романя и 2953 случая във Венето, сочат данни на италианската Гражданска защита от вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още