IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конте: Италия ще защитава интересите си при преговорите за бюджета на ЕС

Въпреки това няма да сме безрасъдни в исканията си, твърди италианският премиер

17:23 | 08.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италия ще преговаря с Европейската комисия по бюджета за идната година, като защитава интересите си, но няма да е "безразсъдна" в исканията си, каза днес премиерът на Италия Джузепе Конте, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Ще преговаряме с ЕК със сериозна, смислена и смела програма, която ще защитава интересите ни", заяви Конте на пресконференция.

"Ние ще сме много сериозни и непреклонни, но няма да сме неразумни и безразсъдни в нашите искания", добави той.

Неговото изявление спомогна да се успокоят пазарите, които се страхуват, че амбициозните планове на правителството за намаляване на данъците и по-високи разходи могат да повишат държавния дълг, който е най-високия в еврозоната след този на Гърция.

Правителството ще обсъжда днес бюджета за 2019 година, който ще бъде съставен следващия месец и трябва да бъде представен за одобрение от ЕК през октомври.

Конте каза, че кабинетът работи единно и отрече слуховете, че министърът по европейските въпроси Паоло Савона работи върху план за публични инвестиции за 50 милиарда евро, които Италия ще настоява да не бъдат включвани в изчисленията за дефицита.

"Няма план А, Б, В, има един бюджет, върху който правителството работи (...), приносът на министър Савона е съществен, но е част от общата рамка", добави той.

81-годишният Савона първоначално беше избран за министър на икономиката в антисистемното правителство, но върху избирането му беше наложено вето от президента на Италия Серджо Матарела заради критичната му позиция за членството на Италия в еврозоната.

Конте се изказа, след като министърът на икономиката и финансите Джовани Триа заяви днес в интервю за вестник. "Соле вентикуатро оре", че се очаква по-слабият икономически растеж да увеличи дефицита и да забави намаляването на държавния дълг. В същото време Триа изтъкна отново ангажимента си за предпазлива фискална политика.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още