IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кошмар преди Коледа за супермаркетите в Европа

Новите правила за защита на фермерите са лоша новина за търговците на дребно, а може би и за потребителите

19:00 | 21.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Супермаркетите в Европа имат ужасен край на 2018 г. и предупреждават, че новите правила на Европейския съюз може да доведат до по-скъпи пуйки и брюкселско зеле догодина, пише Politico.

В сряда Брюксел договори нови правила, които трябва да помогнат на фермерите в Европейския съюз да се борят с вериги супермаркети като германската Aldi и френската Carrefour, както и с големите преработватели на храна, които са обвинявани, че задушават фермерите. 

Директивата беше предложена от еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган през 2017 г., за да защити фермерите от списък с т. нар. несправедливи търговски практики като неблагоприятни договори и закъснели плащания.

Въпреки че първоначалната цел на плана беше да помогне на фермерите, по-късно той беше разширен, за да обхване и средните производители на хранителни стоки с годишен оборот до 350 млн. евро. Веригите супермаркети твърдят, че директивата няма да е от голяма полза за фермерите, а ще помогне предимно на производителите на хранителни стоки, които вече се радват на по-високи маржове от търговците на дребно. Европейският съюз изрази задоволство от новите правила, като ги нарече значителна стъпка, гарантираща, че най-уязвимите брънки в хранителната верига ще бъдат по-добре защитени.

„За първи път ще има обвързващи и подробни правила на европейско равнище, които ще ограничат нечестните практики и ще защитят малките производители“, заяви австрийският министър на устойчивото развитие и туризма Елизабет Кьостингер, която договори споразумението от името на страните членки на ЕС.

Мейрийд МакГинес, която е член на Комисията по земеделие в Европейския парламент, казва, че новите правила са от съществено значение за защитата на изпитващите затруднение фермери в Европа. „Има голям натиск върху системите ни за производство на храна и виждаме безмилостен натиск върху нашите производители в последните десетилетия“, отбелязва тя.

Страните членки на ЕС трябва да дадат финалното си съгласие за текста през януари преди пълното му приемане.

Веригите супермаркети отбелязват, че 95% от продуктите, които купуват, идват от преработватели на хранителни продукти, а не от фермери. Според супермаркетите търговците на дребно купуват много малко директно от фермерите и работят с големи преработватели на храна като Arla, Nestlé и Danone. Търговците на дребно се оплакват също, че маржовете сред веригите супермаркети са се свили до едва 1 до 3% заради големите им разходи за заплати, транспорт и хладилни депа.

Най-голямото разочарование на супермаркетите във връзка с договорените правила в сряда е, че те дават сериозна защита не само на фермерите, но и на по-големите компании за хранителни стоки с годишни приходи до 350 млн. евро.

“Сигурна съм, че фермерите ще се чувстват по-сигурни, тъй като сега имат европейска директива, която ги защитава. Но дали нечестните практики наистина възникват между фермер и търговец на дребно? Не съм толкова сигурна. Струва ми се, че те по-скоро възникват между фермер и преработвател на млечни продукти“, казва Мириам Шнайдер от Федералната асоциация на търговците на дребно с хранителни продукти в Германия. „Сега средните компании имат право да се оплакват едностранно, без търговците на дребно да могат да отговорят. Точно от това се страхувахме“, допълва тя.

Шнайдер смята също, че директивата не е толкова значима, тъй като 20 страни членки на ЕС вече имат строги закони за конкуренцията, които защитават позицията на фермерите в снабдителната верига. „Нещата не са черно-бели“, допълва тя.

Все още не е ясно какви действително ще са последиците от споразумението. Нийл МакМилан от лобистката група EuroCommerce, която защитава супермаркетите, казва, че защитата на компании с приходи от 350 млн. евро ще означава, че почти всички производители на храни в някои страни членки като Финландия и Белгия ще бъдат обхванати от правилата.

„Те са зле дефинирани и зле измислени. Ще доведат до увеличаване на цените на потребителските стоки и няма да помогнат на нито един фермер“, категоричен е МакМилан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още