IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курц: Намаляването на мигрантския поток ще доведе до по-добри отношения в ЕС

Хората вече гледат на ситуацията по различен начин и фокусът сега е върху засилването на Фронтекс, каза още австрийският канцлер

10:46 | 24.08.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Австрия трябва да се възползва максимално от председателството си на Европейския съюз, за да намали напрежението в Европа, заяви вчера австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от ДПА.

Курц държа реч пред близо 3000 членове на Християндемократически съюз на събрание в провинция Тюрингия, Източна Германия, съобщава БТА.

Австрийският канцлер заяви, че една от причините за напрежението е огромният брой мигранти, пристигнали в Европа през последните години. Курц посочи, че мигрантският поток е изправил няколко европейски държави пред трудната задача да се погрижат за новопристигналите.

Кризата с мигрантите показа, че "Европа достига до крайния си предел, когато няма действащи външни граници", добави канцлерът.

Проведената през юни среща на върха на ЕС допринесе за появяването на нова тенденция в Европа. Хората вече гледат на ситуацията по различен начин и фокусът сега е върху засилването на Фронтекс, каза още Курц.

Полагат се усилия и за оказване на помощ на Гърция и Италия, които приемат най-много мигранти на своя територия и често се чувстват изоставени от останалите държави членки на ЕС.

Канцлерът отбеляза и че все по-малко хора решават да прекосяват Средиземно море с цел да достигнат Европа, посочва ДПА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Те тия т.нар. "външни граници на ЕС" и да искат да плащат за тая охрана - не могат. Кои - Гърция ли, Италия ли? Или нашия разграден южен двор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още