IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде ще се преместят двете европейски агенции след Brexit?

В Брюксел утре ще се проведе тайно гласуване за определяне на градовете, които ще подслонят двете агенции на ЕС

17:30 | 19.11.17 г.
<p>
	Сегашната сграда на Европейската агенция по лекарствата. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сегашната сграда на Европейската агенция по лекарствата. Снимка: Архив Ройтерс

В централата на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел утре ще се проведе тайно гласуване за определяне на градовете, които ще подслонят две европейски агенции - Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейския банков орган, предадоха Associated Press и France Press. Седалищата на двете големи европейски агенции сега са в Лондон, но заради Brexit те ще трябва да се преместят.

ЕС има строги правила и условия, за да вземе обективно решение по въпроса, но въпреки това надпреварата кой град в останалите 27 страни членки да бъде домакин на двете институции се превърна политически конкурс за красота, смесица между надпревара за домакинство на Олимпийски игри и на Евровизия, отбелязват двете агенции.

Присъждането на домакинството означава десетки милиони евро годишно финансиране и около 1000 работни места, както и още работни места, непряко свързани с агенциите. Освен това домакинството е свързано и с престиж по света, отбелязва AP.

Общо 19 европейски града бяха предложени за домакинството на ЕМА, която има 890 служители и която отговаря за научните оценки, надзора и мониторинга на безопасността на лекарствата в ЕС. Агенцията освен това организира над 500 научно-медицински срещи, привличащи на година около 3600 експерти. Сред градовете, предложени за домакинството й, са Амстердам, Бон, Братислава, Хелзинки, Милано или Лил, припомня France Press.

Букмейкърите от букмейкърската къща Ладброукс посочиха в петък като фаворити за домакинството Братислава и Милано.

Осем кандидати бяха предложени за домакинството на Европейския банков орган, който има 180 служители и извършва мониторинг и стрес тестове на европейския банков сектор. Сред тях са Франкфурт, Париж и Люксембург. Според Ладброукс фаворити са Франкфурт и Виена.

Градове като Дъблин, Варшава, Виена, Брюксел са кандидати за домакинството и на двете агенции. Румъния и България, които бяха едни от последните присъединили се към ЕС, искат и двете домакинството на EMA, припомня AP.

В края на септември Европейската комисия направи оценка на кандидатурите, основаваща се на такива критерии като например достъпност до обектите и перспективи пред намирането на работа за партньорите на служителите на агенциите. Тогава обаче ЕК не посочи своите предпочитания и страните членки ще са свободни да гласуват както намерят за добре. Според информации, изтекли в пресата, Братислава, Варшава, Букурещ и София били сред градовете, които били най-малко ценени за домакинството, отбелязва френската информационна агенция.

Зад кулисите имаше невероятни пазарлъци за домакинството, казва европейски дипломатически източник, цитиран от France Press. Различни правителства се опитват да си осигурят подкрепата на други страни по време на вота утре, който ще бъде извън официалната програма на заседание на министерство ниво.

Страните членки водиха интензивна кампания, за да изтъкнат предимствата на градовете кандидати за седалище на агенциите. Ирландското правителство изрази готовност да допринесе със 78 млн. евро в продължение на 10 години към разходите за преместването на седалището. Във Виена общината каза, че е готова да субсидира ясла за децата на служителите. В Милано служителите ще имат достъп и до спортна зала.

В пресата се появиха и информации, които бяха опровергани. Италианското правителство например опроверга твърденията, че е предложило увеличаване на военните си контингенти в балтийските страни като разменна монета за домакинството на Милано. Франция опроверга спекулациите, че била готова евентуално да се откаже от седалището на Европейския парламент в Страсбург в замяна на домакинството на EMA.

Процедурата по гласуване прави прогнозите рисковани. На първи тур всяка страна ще разполага с шест точки за всяка агенция, от които три ще трябва да даде на нейното първо предпочитание, две на второто, а една на третото.
Възможни са до три тура на гласуване, ако е необходимо, като всеки от тях има различни правила. Предвидени са и паузи, по време на които министрите ще могат да се консултират с правителствата си.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още