IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон планира да загърби преговорите за Brexit, ако няма сделка следващата седмица

Ако до 15 октомври детайлите около сделката не станат ясни, кабинетът на Борис Джонсън ще прекрати дискусиите с Брюксел, споделя британски източник

20:00 | 07.10.20 г. 1
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън. <em>Снимка:&nbsp;Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Преговорите за Brexit са изложени на риск от прекъсване в рамките на няколко дни, след като правителството на Великобритания предупреди, че ще се оттегли от търговските преговори с Европейския съюз (ЕС), ако не бъде постигнат напредък през следващата седмица, съобщава Bloomberg.

По-рано днес премиерът на Кралството Борис Джонсън заяви, че иска рамките на сделката да станат ясни до 15 октомври. Представителите на ЕС обаче отвърнаха, че няма да бъдат принуждавани да правят отстъпки и са готови да отвърнат на блъфа на Джонсън, ако той не направи компромис. 

Екипът на британския премиер наистина ще изостави преговорите, ако до въпросната дата не бъде идентифицирана „ясна писта за приземяване на сделката“, посочва източник, запознат с политическите дискусии в Лондон.

"Въпреки че искаме да постигнем сделка, няма да сключим сделка на всяка цена", заяви шефът на британския кабинет Майкъл Гоув. „Ако в случая ЕС настоява за непримирим подход през следващите седмици, тогава ще бъдем подготвени за тази възможност“, подчерта още той.

След разговори между Джонсън и председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в събота двете страни се договориха да дадат тласък на преговорите.

Но дете основни препятствия за сделката остават – въпросът дали Великобритания ще се съгласи да приложи ограничения върху държавните субсидии по подобен начин, както при ЕС и казусът с риболовните права за европейските държави в британски води.

Борис Джонсън ще разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел по-късно в сряда, съобщиха от кабинета на британския премиер в опит да тласнат напред преговорите.

Британският премиер ще каже на Мишел, че иска „да работи конструктивно, за да осигури сделка, като в същото време подчертае, че времето недостига“, споделя говорителят на Джонсън Джеймс Слак.

Във вторник високопоставен дипломат от ЕС заяви, че блокът няма намерение да предлага отстъпки на Борис Джонсън преди крайния срок на преговорите за Brexit следващата седмица с надеждата, че премиерът на Великобритания няма да изпълни заплахите си да прекрати диалога, ако не получи каквото иска.

ЕС е готов да остави разговорите да се проточат до ноември или декември и дори да позволи на Джонсън да сложи край.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 3 години
ЕС да работи усилено и да се подготвя за напускане на Великобритания без сделка Те отдавна са решили това и сега само шикалкавят Борис Джонстън е копие на Тръмп Сега не се страхува да направи това Но страшното започва след 1 януари 2021 г когато икономиката на Великобритания ще се срути
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още