IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Иранският въпрос не може да се реши по „закона на джунглата“

„Да не подписваме повече търговски споразумения със сили, които не спазват Парижкото споразумение“, призова френският президент

22:51 | 25.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Унилатерализмът и „законът на джунглата“ не могат да решат иранския ядрен въпрос, заяви френският президент Еманюел Макрон на Общото събрание на ООН, цитиран от БТА.

„Какво ще ни позволи реално да решим ситуацията около Иран? Законът на джунглата, натискът на една страна ли? Не!“, каза Макрон, който направи изявление малко след Доналд Тръмп. По-рано тази година американския президент оттегли САЩ от споразумението за иранската ядрена програма.

„Знаем, че Иран вече беше напът да се сдобие с ядрен военен капацитет“, каза Макрон. „Какво го спря? Споразумението от Виена от 2015 г.“, добави той. Френският президент посочи още, че сега не трябва да се изостря регионалното напрежение, а да бъде предложен по-широк дневен ред, който да позволи чрез диалог и мултилатерализъм да бъдат разсеяни всички безпокойства, по отношение на ядрените оръжия, балистичните ракети и по отношение на региона, породени по думите му от иранската политика.

Речта на Макрон идва като контраудар срещу политиката на изолационизъм на американския президент и представлява призив за по-дълбоко глобално сътрудничество.

Едностранните действия вадят „директно до изолация и конфликти, до вреди за всички - накрая дори и за онези, които са си мислели, че са най-силни“, заяви президентът.

„Законът на джунглата не защитава никого от нито една заплаха, било то химическа или ядрена“, каза Макрон.

Китай, Русия и европейските сили се опитват да запазят споразумението за иранската ядрена програма, което налага на програмата значителни ограничения в замяна на разхлабване на международните санкции.

По отношение на климата Макрон отправи дори още по-ясно предизвикателство към Тръмп с думите, че не трябва да се подписват нови търговски споразумения със страни, които не спазват Парижкото споразумение за климата.

„Дори тези, които оспорват реалностите (на промените в климата), страдат от последствията от тях като всички останали“, заяви френският президент от трибуната на Общото събрание.

Аргументите, че е твърде късно да се вземат мерки срещу глобалното затопляне, трябва да бъдат оборвани с ясни ангажименти и „амбициозно“ ново споразумение за опазването на околната среда, което да бъде подписано през 2020 г.

„Да не подписваме повече търговски споразумения със сили, които не спазват Парижкото споразумение“, призова Макрон.

Отношенията между френския президент и американския му колега до момента не са особено еднозначни, отбелязва БТА, позовавайки се на ДПА.

Миналата година Макрон се опита да привлече на своя страна Тръмп с покана да посети Франция за парада по случай Деня на Бастилията, а през април жестът му беше върнат с покана за първото държавно посещение във Вашингтон при управлението на Тръмп.

Но в политическо отношение френският президент има разногласия с американския си колега по въпросите за климата и Иран. По други теми обаче като борбата с тероризма и конфликта в Сирия позициите на Париж и Вашингтон остават доста близки.

Макрон заяви, че са нужни глобални действия за борба с „по-дълбоките причини за световните дисбаланси“. Като такива той посочи „вкоренили се дълбоки неравенства“ и „свръхконцентрация на богатство“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
forexar
преди 5 години
Сериозна конфронтация с САЩ! Света се променя много бързо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още