Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Метанът от въглищните мини - по-голям замърсител от авиацията и корабите

Метанът е отговорен за формирането на тропосферен озон, който води до сериозни здравословни проблеми за хората

Метанът от въглищните мини - по-голям замърсител от авиацията и корабите

Снимка: Bloomberg LP

Емисиите метан от въглищните мини са повече от тези на корабоплаването и авиацията, взети заедно, пише в анализ екологичният тръст Ember. Основната част от емисиите от въглищните мини в Европа идва от Полша (70%), но България също има своя принос, показват данните.

Източник:Ember

През 2018 година полските въглищни мини са емитирали 659 килотона метан, което се равнява на 56,7 млн. тона въглероден диоксид. Емисиите въглероден диоксид от най-голямата въглищна централа в Европа - разположена край полския град Белхатов, през 2018 година достигат 38,3 млн. тона.

Общо емисиите метан от въглищните мини на ЕС достигат 1152 килотона.

Още по темата

Емисиите метан от българските въглищни мини са 32 килотона, като малка част от тях идват от изоставените вече мини.

Метанът е сред най-големите замърсители на околната среда и през октомври Европейската комисия (ЕК) представи своите планове за разработване на стратегия за намаляване на емисиите метан.

В тях е записано, че на молекулярно ниво метанът е по-опасен от въглеродния диоксид и въпреки че се задържа по-кратко в атмосферата, неговият ефект върху климата е по-голям. Метанът допринася за формирането на тропосферен озон, който се свързва със сериозни здравословни проблеми за хората.

В момента ЕС има цел за намаляване на емисиите метан с 29% до 2030 година спрямо нивата през 2005 година. Общността обаче допринася за 5% от глобалните емисии метан в атмосферата.

Един от най-сериозните замърсители с метан е енергийният сектор - освен при добива на въглища, този газ се емитира и при изгарянето на суровината. Вторият най-сериозен замърсител е селското стопанство, показват още данните на ЕК.

В очакваната през 2021 година стратегия ще бъдат предложени конкретни дейности и цели за отделните отрасли, посочват още от Брюксел.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Как ще изглежда Германия след ерата „Меркел“?