IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли плащанията в брой в еврозоната да се облагат с данък?

ЕЦБ и МВФ предлагат евро в брой и евро-в електронни пари като две валути с фиксиран валутен курс

08:49 | 05.03.19 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Психологическа подготовка за отрицателни лихвени проценти при депозитите или сериозно предложение? От страна на Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) се чува идея, която би могла да доведе до това да имаме две цени по супермаркетите в еврозоната: по-високата цена при плащане в брой, а по-ниската – за картовите плащания.

Немислимо? Ни най-малко. Забавянето на икономиката причинява значителни опасения на централните банки с нулеви или дори отрицателни лихвени проценти. Ще бъде ли ефективно в бъдеще ново понижение на лихвите, далеч в отрицателната територия? Тъй като отрицателният лихвен процент при рефинансиране на централната банка, си има лимит - разходите за държане на паричните средства в брой.

Клиентите могат да превърнат запазването на стойността си в кеш, ако „таксата за задържане“ в банките стане твърде висока. Тук обаче има транспортни разходи, разходи за сигурност и застрахователни разходи. Базовият лихвен процент от минус 0,4%, наложен от ЕЦБ и някои финансови институции, изглежда е достигнал своя праг, тъй като някои банки и богати частни клиенти вече натрупват значителни парични средства в брой, пише в свой анализ за Die Welt Дирк Майер, професор по икономика в Helmut-Schmidt-Bundeswehr-Universität в Хамбург.

Ето защо находчивите икономисти от МВФ и ЕЦБ наскоро представиха идеята си за облагане със специален данък на паричните средства в брой. Иначе казано - те предлагат евро в брой и евро-в електронни пари като две валути с фиксиран валутен курс. Паричните средства в евро ще бъдат девалвирани в размер на отрицателния лихвен процент спрямо номинала в евро.

Ако например основният лихвен процент е минус три процента, банкнотите и монетите ще струват годишно с три процента по-малко от електронните пари. Задържането на обезценени парични средства ще бъде също толкова (не) привлекателно като депозита по разплащателната сметка с отрицателна лихва. Това би пречило на притежателя на евро в брой да избегне алтернативата от квазинационализация, а ЕЦБ ще има място за маневриране.

Де факто става дума за две паралелни евро валути. Валутната реформа ще трябва да бъде приета единодушно при изменение на договорите на ЕС, което в някои страни обаче може да срещне съпротива. От този момент нататък е-еврото ще доминира като аритметична единица. Евро-гражданинът вероятно ще намира само електронната цена в етикетите на стоките по време на ежедневното пазаруване.

Целия анализ четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 2
ДХДО
преди 5 години
Ясно е, че ако живееш в общество пълната свобода е невъзможна, ... ======Ти твърдиш, че е ясно, но моя контакт със заобикалящата реалност ми сочи точно обратното. Надделяващия публичен дискурс и говорене (ако щеш дори и пропаганда) е с изключителен фокус върху частното интереси, свободи (абсолютни или относителни) и прочие други веществени или невеществени достижения, от които индивида се ползвал. Същевременно, напълно в разрез със здравата и непосредствено наблюдаема логика, се пропуска обстоятелството и дори стигматизира идеята, че споменатите достижения са функция от самото съществуване на общото, от неговото здраве, развитие и просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Ясно е, че ако живееш в общество пълната свобода е невъзможна, тъй като си ограничен от закони, норми на поведение и други фактори. Но тук говорим за относителна свобода. А затруднението да плащам в кеш със сигурност ще ме направи по-малко свободен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
охоо, запада се учи да живее на касти? Те затова ли се чудят как всячески да наложат surveillance state-а на китайците вкл. великия китайски файъруол (против "фалшификация" на избори) и т.н..Какво ли мислят за това жълтеникавите жилетки.. и останалите "просветени" европейци?Случайно или не и аз мисля, че в този глобален трансфер на богатство към изтока, запада се опитва да догонва идеологически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 9
ДХДО
преди 5 години
... фиатните валути под формата на кеш в момента са един от малкото останали инструменти за някаква индивидуална свобода. И всичко върви в посока на отнемането и на тази свободийка.======Не, че не съм съгласен с констатацията , с каква цел се премахва кеша, но мисля , че зрителния ъгъл под който разглеждаш проблема е некоректен. Свободата, дори в нейното абсолютно проявление (абсолютно, поне това което касае физическия свят и познатите ни измерения, които обитаваме) е напълно достъпна за всеки индивид. Има примери, наистина изключително редки, но все пак регистрирани примери, на такива индивиди, които са избрали Свободата ... мисля, че ги наричат отшелници. Живота в Общество по дефиниция опира до ограничения , а не до свободи. Ограничения в името на останалите (или поне критична маса от тях), които съставляват това общество ... това е формулата, по която функционира обществения организъм. В този ред на мисли , личните ми подозрения са , че бъдещето принадлежи на общества, с ясно изразени колективистични културни и управленски традиции, каквито виждаме в Азия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 1
Blueberry
преди 5 години
Само гледай следваото раздаване на евра без лихва каква вълна ще предизивика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 2
vstoykov
преди 5 години
Къде пише, че ЕЦБ предлага тези неща? Може ли цитат от сайта на ЕЦБ?За МВФ знам - в блога си писаха по темата. Но ЕЦБ? Това сега го разбирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 50 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
После се чудят защо хората гласуват за евроскептични партии. Не се замислят, че градено с години доверие към европейските институции може да бъде съсипано от някакво подобно малoумие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 34 rate down comment 2
pioner
преди 5 години
Добре де тия хора не се ли замислят, че цените на проститутките, наркотиците и контрабандните цигари ще се вдигнат, а от там ще намалее покупателната способност на населението и ще се появи огромна скрита инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 53 rate down comment 2
Gold Zombie
преди 5 години
Някакъв тоталитарен олигархизъм се очертава светлото бъдеще май. Абсурдът е, че фиатните валути под формата на кеш в момента са един от малкото останали инструменти за някаква индивидуална свобода. И всичко върви в посока на отнемането и на тази свободийка. Първо беше ликвидирането на "големите" банкноти заедно с улесненията за плащане кешлес. Сега идва тежкия арсенал - данък върху кеша.Горе долу, нещата се очертават така - чипче (може и телефончето в по-мек вариант) и стойността на покупателните единици в него е такава, каквато елитът реши за съответния ден, и то ако си слушкал (за непослушните ще има временна невъзможност да купуват - я храна, я билет или гориво за да избягат). К'во ше направиш? Няма кеш и всяка друга форма на размяна може би ще е незаконна. Златце? Ще са го прибрали от масовката много преди това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 40 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Запада отдавна не живее по закони, той живее по понятия!И то подменени:- американизъм с глобализъм.- олигархат с демокрация и пр. и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още