IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за възстановяване окрилиха европейските борси

Положителните икономически данни повлияха на инвеститорските настроения

19:03 | 06.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Европейските борси завършиха сесията във вторник с повишения при подновяването на търговията след провеждането на Великден в католическия свят,. Добрите настроения по света бяха подкрепени от положителните икономически данни от САЩ и Китай, пише CNBC.

Таблица: CNBC

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с 0,7% нагоре. Секторът за основни суровини поведе ръстовете, изкачвайки се с 1,8%. Всички сектори освен телекомуникационният и петролният се озоваха на зелено.

Голямата корпоративна новина в Европа днес беше оттеглянето на висши мениджъри на Credit Suisse и намаляването на дивидентите и бонусите. Швейцарската банка заяви, че е понесла удар за 4,7 млрд. долара от сагата с Archegos Capital Management.

Сегаз а първото тримесечие банката очаква загуба преди данъци в размер на около 900 млн. швейцарски франка (960,4 млн. долара). До средата на сутрешната търговия акциите на компанията бяха на червено.

Междувременно Международният валутен фонд повиши прогнозата си за ръста на световната икономика, но предупреди, че остават предизвикателства, предвид различните темпове, с които тече ваксинационната кампания в отделните държави.

Сега организацията очаква световната икономика да нарасне с 6% през 2021 г. Прогнозата през януари беше за 5,5%.

На корпоративния фронт датският производител на болнично оборудване Ambu записа 6,5% ръст на стойността на акциите си и се озова на върха на Stoxx 600 до средата на следобеда. Белгийската компания Elia обаче преживя 5,9% понижение на цената на книжата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още