IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не очаквайте фискално облекчение от Германия, докато кризата не почука на вратата

Липсата на доказателства за негативния ефект на коронавируса върху икономиката няма да позволи на Берлин да предприеме радикални фискални действия

10:43 | 12.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Bloomberg

Всеки, който очаква Германия да се намеси в  спасяването на европейската икономика, трябва да почака.

Увеличаващият се глобален натиск и регистрираните случаи на заразени с коронавирус в последните седмици все още не изглеждат като достатъчно силни стимули, които да убедят политиците, управляващи най-силната икономика в региона, да посегнат към големи стимули. Тази сдържаност вероятно ще продължи, стига Берлин да смята, че ефектът на епидемията върху потребителските разходи е временен и управляем, пише Bloomberg.

Подобна политика е в съответствие не само с дългогодишното нежелание на Германия да поема дългове, но и с предишния ѝ опит в борбата с финансовата криза от 2008 г. със забавена реакция.

 „Почти съм сигурен, че ако е необходимо, правителството ще направи нещо, но опитът показва, че ще му бъде трудно с това“, казва Андреас Шьоерле, икономист от DekaBank във Франкфурт. „То ще бъде по-скоро реактивен, а не проактивен участник“, добавя той.

Това беше подчертано и от седемчасовия маратон на преговорите относно евентуалната криза между политиците в германската управляваща коалиция, които осигуриха само една малка стъпка към фискално разхлабване. 

Канцлерът Ангела Меркел и колегите и се споразумяха за мерки, които да помогнат на компаниите да преустановят временно работата си, както и за увеличаване на инвестициите от следващата година. Фокусът е твърдо върху смекчаване на удара за бизнеса, а не подпомагане на потребителите, а пакетът дори не включва ускорено намаляване на данъка върху доходите, което вече е планирано по-късно през годината.

Министърът на финансите Олаф Шолц заяви, че правителството ще направи „всичко“, за да гарантира, че икономиката ще издържи на криза, а Александър Добриндт, лидер на Християнсоциалния съюз в Бавария, заяви, че са в ход още мерки.

Засега отговорът изглежда вероятно като боравене с капкомер, напомнящ за смута от времето на Lehman Brothers. Тогава първоначалното ограничено стимулиране, включващо по-малко работно време и отписване на данъци през декември 2008 г., в крайна сметка бе последвано от много по-голямо облекчение.

Един служител от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел попита дали ще е трудно да се привлече подкрепа от законодателите за някакви по-фискални действия изобщо през този месец, защото все още не са налични данни, доказващи икономически щети от коронавируса. Статистическите данни за индустриалното производство, публикувани наскоро, дори показаха възстановяване през януари.

Тъй като фискалната пробация се разглежда като белег на германската политическа потентност и спирачка на дълга, само пълномащабна икономическа криза вероятно ще насочи Берлин към големи стимули.

„Всички ние трябва да продължим да живеем, да работим, да харчим пари - и най-вече да харчим пари“, каза в понеделник редактор в германския масов таблоид Bild. „Коронавирусът не е причина да отлагате покупките или да не поръчвате новия Golf.“

Но за Европейската централна банка (ЕЦБ), която настоя богатите страни като Германия да увеличат стимула за известно време, икономическите сътресения, причинени от вируса само правят подобни действия по-належащи.

Регионът трябва да подготви "силен, мащабен и координиран" фискален стимул", каза от своя страна френският финансов министър Бруно льо Мер пред радио Интер в понеделник.

Меркел няма намерение да призовава Берлин да бърка по-дълбоко в джоба си. Вместо това тя ще се съсредоточи върху необходимостта да помогне на компаниите, които имат проблеми, свързани с ликвидността.

Междувременно случаите на коронавирус в Германия продължават да нарастват и институциите там, включително ЕЦБ и Deutsche Bank, най-големият кредитор в страната, вече са регистрирали случаи на заразени от своя персонал. Съобщава се и за първи случаи на смърт вследствие на усложнения от инфекцията.

Разпространяващата се епидемия изостря дилемата пред политическа класа, решена да защити икономиката, като в същото време се ангажира да не губи години на трудно преодолими излишъци от ненужни стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още