IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия стимулира зелената енергия, но не отстъпва от петрола и природния газ

Голямата зависимост на норвежката икономиката от добива на изкопаеми горива е проблем, с който правителството на страната все още се бори

12:34 | 12.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Норвегия, вторият по големина производител на петрол в Европа след Русия, се стреми да разшири своята индустрия за зелена енергия и да укрепи електроенергийната си мрежа, но въпреки това не планира да свие все още доходоносното производство на петрол и газ, стоящо зад съществена част от нейния брутен вътрешен продукт (БВП), съобщава Bloomberg. 

Министърът на петрола и енергетиката Тина Бру представи правителствената бяла книга за енергийните ресурси, документ, който очертава как Норвегия ще отговори на своите енергийни нужди и ще постигне климатичните си цели. Въпреки засиления натиск от по-малките партии за промяна на петролната политика и призива от страна на Международната агенция по енергетика (МАЕ) да бъдат изоставени новите петролни и газови сондажи, правителството не желае да спира разработките за добив на изкопаеми течни горива.

„Ще подкрепим ориентирана към бъдещето норвежка петролна и газова индустрия, способна да доставя продукция с ниски нива на емисии в рамките на нашата климатична политика“, изтъква Бру.

Богатата на петрол скандинавска страна, която произвежда по-голямата част от електроенергията си от водноелектрически централи, по-рано тази седмица обяви, че ще започне процес за допълнително разгръщане на офшорната вятърна индустрия. В момента има две програми, които са отворени за развитие - една, посветена на плаващите вятърни съоръжения, а другата на офшорни турбини с фиксирани дъна - като правителството приема технологията като начин да се възползва максимално от своето ноу-хау за сектора.

Бру се стреми да подкрепи петролната и газова индустрия, чиито приходи стоят в основата на Норвежкия суверенен фонд на стойност 1,4 трлн. долара като балансира с екологичните цели и поддържането на ниски нива на емисии.

Търсенето на петрол в световен мащаб ще се възстанови до нивата от преди пандемията в края на следващата година, предвиждат от МАЕ Агенцията призова Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници да поддържат баланса на пазарите, като използват големия си резервен производствен капацитет.

Въпреки че през миналата година норвежкият парламент се одобри щедър данъчен пакет в подкрепа на петролната и газовата индустрия, той също така се съгласи, че емисиите в бранша трябва да бъдат намалени с 50% до 2030 г.

Правителството също така обяви плановете си за създаване на център за използване на водород в морския транспорт и назначи комисия, която да разгледа как да се развие мрежата, за да се справи с повишеното търсене от страна на индустрията в момент, когато вече напредва електрификацията на автомобилите в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още