IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одиторските компании в битка с Европарламента за ESG пазара за 8 млрд. долара

Около 50 хил. европейски компании ще трябва да наемат квалифицирани компании, за да оценяват ESG докладите им, когато влязат в сила нови правила

14:33 | 20.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейските законодатели и одиторските компании от т. нар. Голямата четворка (KPMG, Ernst & Young, PwC и Deloitte) стигнаха до застой, докато се опитват да предявят претенции върху ESG пазара (за екологично, социално и корпоративно управление), който може да генерира такси до 8 млрд. долара годишно, пише Bloomberg.

Около 50 хил. европейски компании – малки и големи, ще трябва да наемат квалифицирани компании, за да оценяват ESG докладите им, когато новите изисквания на ЕС за разкриване на устойчивостта бъдат финализирани. Спорът, разиграващ се в Брюксел, се фокусира върху това кой ще играе тази рола, като законодателите се тревожат, че глобалните счетоводни компании ще постигнат същата доминантност в докладите за устойчивостта, на каквато се радват при финансовите одити.

KPMG, Ernst & Young, PwC и Deloitte имат „реално монопол, който ще им позволи да налагат каквито искат такси след няколко години, когато завземат по-голямата част от пазара“, казва Паскал Дюран, евродепутат, водещ в новите правила.

Европейската комисия оценява, че годишният пазар на ESG одитите в Европа може да струва между 4 и 8 млрд. долара. За да намали риска от конфликт на интереси, законодателите искат да попречат финансов одитор на компанията да разглежда и докладите за устойчивостта. Те искат и да отворят пазара за по-малки конкуренти като германската TÜV Rheinland и нидерландската Kiwa. Предложението обаче среща отпора на някои от най-големите бизнес и финансови организации в ЕС.

Представителите на одиторските фирми изразяват опасения, свързани с качеството на предлаганите услуги. Представителната организация Accountancy Europe казва, че няма да пречи на алтернативни доставчици, стига от тях да се изисква същото ниво на квалификации, както традиционните одиторски компании, казва Оливие Бутел-Тафт, главен изпълнителен директор на групата. Той допълва, че ще бъде жизнено важно да има мерки, свързващи докладите по финансовата дейност и устойчивостта, за да не бъдат пренебрегнати ESG рискове.

По-високи разходи

Не подкрепяме отделянето на задължителния одит от одита на докладите за устойчивостта“, казва Алексия Фемия, консултант по устойчивите финанси в Европейската банкова федерация. „Това оставя впечатлението, че устойчивостта и финансово представяне не са тясно свързани и неизбежно ще увеличи разходите“.

Предложените правила са известни като Директива относно корпоративното отчитане във връзка с устойчивостта (CSRD). Щом бъде приета, директивата ще увеличи петкратно броя на компаниите, които представят доклади за устойчивостта, спрямо предишните изисквания. Директивата освен това ще изисква повече информация, след като анализ на ЕС откри, че компаниите често пропускат информация, която инвеститорите биха сметнали за финансово важна. Директивата ще изисква и одити – първо ограничени по характер, а след това много по-задълбочени.

Според Дюран нуждата от независими одитори е станала важна след последните скандали с компании, чиито одитори са се подписали под финансови сметки „без никакви отрицателни резерви“. Миналия месец DWS Group, подразделението за управление на активи на Deutsche Bank, бе претърсена от полиция на фона на обвинения за завишени ESG твърдения. А централата на Orpea – френски оператор на домове за пенсионери, бе претърсена от полицията по подозрения, че малтретира възрастни пациенти.

Тези примери подчертават „дали е подходящо системно да се объркват две задачи, поверявайки ги на едно и също лице или една и съща одиторска фирма“, казва Дюран.

Трудна позиция

Ако не бъде постигнат компромис и новите правила бъдат забавени, това може да се отрази на индустрията за управление на активи, която вече се борси със солидна серия нови отчетни изисквания съгласно CSDR и списъка на ЕС на устойчивите дейности. Таксономията е гръбнакът на усилията да се адресират климатичните и социални предизвикателства, а мениджърите трябва да докладват как продуктите им съответстват на списъка.

Битката се води на фона на постоянни опасения заради доминацията на Голямата четворка над пазара. Великобритания миналия месец обяви кардинални реформи на счетоводната индустрия, включително нов надзор с повече правомощия, а американските регулатори се прицелват в компании с потенциални конфликти на интереси.

Преговорите над ESG одитите в Европа може да доведат до компромис преди края на юни. Тогава Франция ще предаде председателството на Съвета на ЕС на Чехия, което потенциално може да изтласка директивата на заден план. Едно решение на проблема е хибриден модел, който позволява на компаниите да избират финансовите си одитори, докато в същото време се изисква преглед от трети страни на особено чувствителни ESG сфери. Членовете на европейския парламент, съвета и комисията ще се срещнат във вторник, за да разговарят по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още