IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за ръст на инфлацията натежаха върху европейските борси

Френският конгломерат Kering се озова на дъното на Stoxx 600

20:22 | 17.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейските борси отстъпиха от близо едногодишните си върхове в сряда, тъй като безпокойството от ръст на инфлацията и растящата доходност по държавните облигации доведоха до отдръпване от рискови активи, предава Ройтерс.

Паневропейският индекс Stoxx 600 е надолу с 0,7%, а собственикът на Gucci Kering поведе загубите, след като обяви по-ниски приходи от продажби.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,56% и завърши деня на ниво от 6710,90 пункта, след като данни показаха, че британската инфлация е нараснала малко повече от очакваното през януари. Френският CAC 40 отбеляза спад от 0,36% до равнище от 5765,84 пункта. Германският DAX също се озова на червена територия с понижение от 1,10% до ниво от 13 909,27 пункта.

Възможността за ръст на инфлацията в краткосрочен план в съчетание с растящата доходност по държавните облигации кара инвеститорите да очакват вероятно затягане на паричната политика от големите централни банки, което от своя страна може да натежи върху рисковите активи.

„Смятаме, че засега централните банки имат силни стимули да се въздържат от бързо повишаване на номиналните лихвени нива въпреки ръста на инфлацията… Но растящите нива на дълга може в крайна сметка да породят рискове за режима на ниски лихви“, коментират анализатори от Blackrock Investment Institute.

„Дали режимът на ниски лихви ще се запази ще зависи не само от паричната политика, но и от възприятията за сигурността на държавните облигации. В крайна сметка пазарите може да поискат по-висок бонус за държавните облигации, въпреки че централните банки са по-толерантни към по-висока инфлация“, допълват анализаторите.

Очакванията за ръст на инфлацията тласнаха доходността по германските държавни ценни книжа до най-високото им ниво от близо една година, а тази по американските държавни ценни книжа неотдавна също премина сходен праг.

Благоприятната парична политика и безпрецедентните стимули доведоха до скок на европейският бенчмарк Stoxx 600 с над 50% спрямо срива заради коронавируса през март миналата година.

Но индексът изостава от основните щатски индекси заради опасенията за последиците върху бизнеса от продължителните блокади и колебливото разпространение на ваксините в еврозоната.

Инвеститорите очакват насоки за позицията на Федералния резерв от протоколите от последното му заседание, които трябва да бъдат публикувани по-късно днес.

На корпоративния фронт книжата на френския конгломерат Kering се озоваха на дъното на Stoxx 600, след като компанията обяви, че брандът й Gucci е регистрирал спад на печалбата с 10,3% през четвъртото тримесечие.

По-широкият европейски индекс на продажбите на дребно загуби 3,1% от стойността си.

Книжата на производителя на Lucky Strike British American Tobacco поевтиняха с 3,9%, въпреки че компанията обяви по-голяма от очакванията годишна печалба. Цената на акциите на производителя на Nivea Beiersdorf се понижи с 5,9%, след като компанията обяви, че не очаква възстановяване на рентабилността през 2021 г., въпреки че приходите от продажби вероятно ще нараснат.

Шведската компания за облачни услуги Sinch AB оглави Stoxx 600, след като се съгласи да придобие базираната в САЩ компания за комуникации Inteliquent за 1,14 млрд. долара.

Петролният и газовият сектор бяха сред малкото печеливши за деня благодарение на силния пазар на суров петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още