IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По Плана за възстановяване на ЕС ще се финансират само устойчиви проекти

В Брюксел очакват анализа на доклада на JRC, за да преценят дали ядрените мощности влизат в тази категория

17:41 | 31.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Проектите, получаващи подкрепа по Плана за възстановяване на Европа, трябва да бъдат в съзвучие с таксономията за устойчиво финансиране, коментира говорителят на Европейската комисия Марта Вечорек в обедния брифинг на институцията.

В основата на това правило е средства да получават само дейности, които не нанасят съществени щети върху околната среда.

В Брюксел в момента се анализира доклад на Съвместния изследователски център (JRC) относно това дали ядрената енергия може да бъде определена като устойчива и приемлива за финансиране спрямо финансовата таксономия.

Преди дни изтече информация, че JRC определя в своя доклад ядрената енергия като чиста и следователно - допустима за финансиране по правилата на Плана за възстановяване. От ЕК обаче коментираха, че документът е само част от решението.

Ядрената енергия е нискоемисионна по отношение на производството на електроенергия, но може да нанася други щети за околната среда, например при съхранението на радиоактивни отпадъци, коментира говорител на ЕК в началото на седмицата.

Механизмът за възстановяване на ЕС беше одобрен през февруари 2021 година. Държавите от общността имат срок до 30 април 2021 г. да представят своите национални планове, в които да изложат своите програми за реформи и инвестиции до 2026 г.

Документите трябва да бъдат одобрени от ЕК и според медийни публикации  институцията не е доволна от представеното в първите варианти.

В първоначалния план за действие на България за зелени политики бяха предвидени средства за улично осветление, модернизация на мрежата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), както и за саниране на жилищата. В следващата редакция вече се залага на газификация и програма за производство на водород като част от стъпките за отказ от въглища. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още