IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на dm и предприемач със социална насоченост почина

Чрез dm Гьотц Вернер създава дрогерийна империя от нулата и става милиардер

10:10 | 09.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Stiebritz / dm</em></p>

Снимка: Alex Stiebritz / dm

Основателят на веригата дрогерии dm Гьотц Вернер е починал във вторник сутринта на 78-годишна възраст, съобщиха от компанията. През последните месеци силите на Вернер постоянно намаляваха, а активността му беше все по-ограничена, се казва в съобщението. Вернер оставя след себе си съпругата си, седем деца и няколко внуци.

От септември 2019 г. най-голямата верига дрогерии в Германия се ръководи от неговия син Кристоф Вернер. Баща му и негов „изключителен спътник в живота" е починал спокойно, съобщи той във вторник.

Вернер, който за последно бе живял в Щутгарт, създава империя: с въвеждането на принципите на дискаунт търговията на дребно основателят на dm става милиардер. Това обаче не можело да се предвиди в по-младите му години. В биографията си Womit ich nie gerechnet habe ("Това, което никога не съм очаквал") Вернер описва себе си по следния начин: „Повтаряч в училище, отпаднах от ученето след единадесет години. Германски младежки шампион по гребане, фармацевт по образование, оторизиран прокурист. Отхвърлен син. Истински мечтател. Основател против волята си“.

Трудното начало на Гьотц Вернер в бизнеса на баща му

Гьотц Вернер е роден като син на аптекар в Хайделберг на 5 февруари 1944 г. Завършва обучение в Констанц и след като приключва с ученето, първоначално се присъединява към Drogerie Werner. В бизнеса на баща си му е трудно. Той го гони, не се замисля за „лудите" идеи на сина си. За тогавашния 28-годишен младеж това е било болезнено, но в ретроспекция се оказва чист късмет.

През 1969 г. той напуска родния си град и се премества в Drogerie Rot в Карлсруе, където също не успява да реализира идеите си. Затова Вернер решава да открие собствен магазин през 1973 г. Това е бил обект на самообслужване с три пъти повече пространство, но намален асортимент в сравнение с обикновените дрогерии. Три години по-късно компанията открива първи обект в Австрия.

От този момент нататък става дума почти за непрекъснат възход: dm се разширява, създава съюзи, рано залага на органичните продукти и на малко по-различното лидерство. Ориентация към клиента, споделяне на печалбата - компания като социален организъм с „чираци“ и работилници.  

Неговата максима за "постоянна, конструктивна неудовлетвореност от съществуващите условия", както се казва в прессъобщението, и произтичащото от нея желание да променя компанията отново и отново, оформят веригата аптеки.

Специалисти от индустрията признават, че Вернер, антропософ* и почитател на Гьоте, е направил всичко, което неговият дългогодишен конкурент Schlecker сбърка, по правилния начин.  През 1984 г. dm започва да провежда собствени обучения за ръководители на дрогерии и е отличавана многократно за това, а през 1984 г. dm Австрия става първото търговско предприятие в този бранш, което въвежда сканиращи устройства на касите във филиалите.

Днес в Германия 1,8 милиона души пазаруват в обект на dm всеки ден. Магазини на dm има в 14 европейски държави, включително и в България. С приходи от над 12 млрд. евро и 66 хил. служители компанията е пазарен лидер.

Дирк Росман нарича Вернер "страхотен човек".

Един от мотивите за професионалния успех на Вернер е дългогодишното му съперничество с Дирк Росман, който по същото време изгражда верига дрогерии с името Rossmann. Въпреки конкуренцията обаче предприемачите се уважават взаимно. Успехът на dm винаги е бил стимул за мен самия да бъда успешен", казва Дирк Росман пред Handelsblatt. И признава, че е научил много повече от Гьотц Вернер, отколкото обратното.

По-късно, когато стават все по-големи конкуренти, личните им срещи стават все по-редки. „Никога не е било предвидимо, че аз ще остана жив след него", споделя Росман. За последно сбогом той казва на Вернер следното: „Често съм ти се ядосвал, но ти винаги си бил страхотен човек“.

Зетят на основателя на dm, основателят на Alnatura Гьотц Рен, също е много натъжен от смъртта му. Дълго време те работят в тясно сътрудничество при изграждането на марката за биологични продукти, която става известна чрез продажбите в магазините на dm. „Гьотц Вернер ме придружаваше в осъществяването на идеята ми да превърна в реалност една значима компания, като ми даваше много предложения и активна подкрепа“, казва Рен пред Handelsblatt. 

Въпреки че понякога влизат в остър спор и дори се борят в съда за правата върху търговската марка Alnatura, в крайна сметка той запазва уважението си към предприемача и човека Вернер. „Без неговата лоялност, насърчение и ценни импулси вероятно едва ли щеше да е възможно да изградим Alnatura", обяснява Рен. „Всеки, който някога се е срещал лично с Гьотц Вернер, би могъл да разбере какъв визионер, но същевременно земна и достъпна личност бе той“.

Шефът на Hornbach Харш също отдава почит на основателя на dm

Рен и Вернер са тясно свързани не само с ранното си разпознаване на хита, наречен биопродукти. Те също така споделят антропософска нагласа, а с нея и модерното управление на служителите. „Всяка работа е ценна", пише Вернер в биографията си. „Тази на домакинята и майката е също толкова ценна, колкото и тази на мениджъра“.

„Гьотц Вернер винаги е придавал особено значение на възможностите за развитие на хората", потвърждава настоящият шеф на Hornbach Ерих Харш, който дълги години е управлявал веригата дрогерии dm заедно с Вернер. Харш сподели пред Handelsblatt, че в продължение на десетилетия е успял да извлече много ценни съвети. 

„От динамичен предприемач-пионер до не по-малко динамичен поддръжник и пионер на много нови идеи и положителното развитие на социалния контекст в рамките на и извън компанията, която основа, той, по мои наблюдения, оказа значително влияние", отдава почит на основателя на dm Харш.

Вернер се оттегли от оперативната отговорност през 2008 г. Дори и след това той редовно посещава клоновете, за да разговаря със служителите.

Гьотц Вернер популяризира безусловния базов доход

Гьотц Вернер, който през 2005 г. получава професорска титла от университета в Карлсруе, е смятан за привърженик на безусловния базов доход. Той популяризира тази максима в много лекции и дискусии. И смята, че това е важен принос към обществото, особено във времена на нарастваща глобализация и цифровизация.

На пръв поглед изглежда учудващо, че един самоизградил се предприемач като него призовава за държавен базов доход. Но за милиардера това не е противоречие. „Обвързването на труда и доходите е един от основните недостатъци на нашата система", убеден е той.

Обществото трябва да създаде условия, в които всеки човек да се мотивира сам, каза той преди няколко години в интервю за Handelsblatt. Тогава може би отново би имало повече хора, които да имат смелостта да основат компания - както е направил той преди почти 50 години.

От есента на 2018 г. Вернер престава да работи по здравословни причини. Най-голямото му желание е „идеите ми като предприемач и защитник на безусловния базов доход да продължат да имат ефект и да допринесат за свят, в който си струва да се живее“.

*Антропософията представлява опит да се изследват и опишат духовните феномени със същата точност и яснота, с която природните науки описват физическия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още