IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковият залог на хотелите в Майорка: Тестват с отваряне от понеделник

Защо трябва да отваряме, когато няма полети, с които нашите гости могат да пристигнат, негодуват обаче хотелиери

19:29 | 10.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Paul Hanna, Copyright: &copy; 2020 Bloomberg Finance LP</em></p>

Снимка: Paul Hanna, Copyright: © 2020 Bloomberg Finance LP

В половин Испания ограниченията за излизане ще бъдат облекчени в понеделник. Решението на ляво-центристкото правителство не предизвиква недоволство само в онези региони, които все още не се радват на облекчаването.

Жителите на Майорка също са недоволни, въпреки че там хотелите ще отворят за първи път от два месеца, а ресторантите и баровете на открито могат отново да приемат гости. „Само че - има липса на клиенти“, пише Mallorca Zeitung . Седмичният вестник на немски език прогнозира през уикенда, че „почти всички къщи" ще останат затворени и в понеделник.

Ръководителят на асоциацията на хотелиерите на Майорка FEHM Мария Фронтера прави подобно изявление в радио интервю. А Кристоф Граверт, германец и ръководител на хотел, казва:

„Защо трябва да отваряме, когато няма полети, с които нашите гости могат да пристигнат? Освен това не е напълно ясно кои правила за безопасност трябва да спазваме", цитира" Mallorca Zeitung ръководителя на хотела с 900 легла Samos в морския курорт Магалуф западно от столицата Палма.

„Това облекчаване не е е цяло и не е наполовина“, оплаква се и испанецът Хоан, който ръководи магазин за сувенири на Ballermann, зоната за партита на плажната ивица, която редовно се доминира от германски посетители.

Централното правителство обяви в петък вечерта, че в понеделник, наред с Майорка и другите Балеарски острови, още десет от общо седемнадесет „автономни общности“ могат да влязат във „фаза 1“ на плана за смекчаване, включително Баската автономна област и Канарските острови.

Освен ресторанти и хотели тук могат да отворят отново църкви и музеи. Хората ще могат да се срещнат отново с приятели и роднини. В съответствие с правилата за безопасност се допускат събирания до десет души на открито и у дома.

Това не се отнася за Мадрид, който засега остава във „Фаза 0“. В други региони, като Каталуния или Валенсия, облекчаването е разрешено само в няколко района. Подобно на Мадрид, каталунският метрополис Барселона, включително едноименната провинция, трябва да „се сдържа“ засега. В Андалусия икономически изключително важните места за отдих Малага и Гранада не са включени в облекченията.

Регионът на Мадрид, който е засегнат от пандемията като почти никой друг в Испания с почти 65 000 случаи на заразени и почти 8 600 смъртни случаи, настоява - за разлика от провинциалната Барселона, в понеделник да премине към „фаза 1".

Когато Санчес отказва, опозиционният лидер Пабло Касадо от базираната в Мадрид консервативна народна партия (ПП) обвини социалиста, че се опитва да прикрие своето „мизерно управление“, като критикува региона. Регионалният президент на Андалусия Хуан Мануел Морено, също човек на ПП, нарече решението „обида".

Така нареченият алармен статус е в сила за цяла Испания от 15 март поне до 23 май. Като част от третото по височина ниво на спешни случаи има и строга забрана за излизане навън, която беше разхлабена едва преди седмица. Според властите има над 220 000 заразени, диагностицирани в цялата страна, а над 26 000 души с Covid-19 са загинали. С план от четири стъпки лявото правителство на Санчес възнамерява да доведе страната до „новото нормално състояние“ до края на юни.

Най-рано тогава испанците ще могат да напуснат родната си провинция. В резултат на това настоящите гости от континенталната част ще могат да се върнат на летището Son Sant Joan в Палма най-рано след шест седмици. В момента никой не смее да предвиди кога могат да бъдат приемани отново гости от чужбина. „Само с почиващите от острова не можем да вървим бизнеса“, предупреждава председателят на асоциацията на хотелиерите Palmanova-Magaluf Маурисио Карбаледа.

„Панорама, пълна с въпросителни“, озаглави материала си MZ. Фактът, че туристическият аташе на германското правителство Томас Барайс вече не изключва летни ваканции в Средиземноморието и че Lufthansa отново ще обяви полети до Майорка, наред с други неща, на 1 юни, се посреща на острова със скептична усмивка.

Фронтера се надява, че през юли туризмът ще започне бавно възстановяване. „Но това зависи от много фактори", за които ще решава и Брюксел, предупреди тя.

По-специално Майорка не може да чака дълго нормализирането. Изследване на местната банка BBVA посочва, че икономическите показатели на Балеарските острови ще се свият със 17 процента през 2020 г., почти два пъти повече от тези на Испания. През април нивото на безработица се повиши с 62,1% спрямо същия месец на миналата година. Това беше най-голямото увеличение за Испания. Регионалният президент Франчина Арменгол наскоро призова за помощ от Мадрид и Брюксел.

Mallorca Zeitung поглежда в тази „драматична ситуация“ в друга посока. "Време е за германска солидарност“, е заглавието на редакционен материал в онлайн изданието. „Днес тук има хора, които не знаят какво да ядат утре. И ще ситуацията ще се влоши“, предупреждава медията.

Главният изпълнителен директор на германския туристически концерн Tui Фридрих Юсен възнамерява да предложи ваканционни пътувания до Средиземно море възможно най-скоро. „Съставихме здравна проверка за всички ваканционни дестинации и ще предлагаме почивки само там, където е безопасно. Майорка ще бъде на първо място“, казва той.

Хотелите там са извършили пробен старт, могат да отворят веднага и да приемат гости“, казва той пред Bild am Sonntag. Гърция, Кипър, Хърватия, България, Австрия и Дания също са добре подготвени за летен туризъм, пояснява той.

Въпреки това: „На първо място Германия трябва да отвори границите", казва Юсен. Той не смята, че общата и глобалната забрана за пътуване до 14 юни е правилно. По-скоро трябва да се извърши индивидуална оценка за всяка държава или регион, пояснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още