IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair съкращава флотилията си и поставя в риск 300 работни места

100 пилоти и 200 души от кабинния екипаж са получили 90-дневно предизвестие за съкращение

14:52 | 25.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ryanair съобщи, че намалява флотилията си в Дъблин от 30 на 24 самолета за зимния сезон през 2018 г., което поставя в риск 300 работни места, съобщава ВВС.

Шестте самолета ще бъдат прехвърлени на полската чартърна авиокомпания на нискотарифния превозвач, която по думите му се разраства бързо. Ryanair посочи като причина за решението си по-малкия брой на предварителните резервации и по-ниските цени на самолетните билети в Ирландия, отчасти в резултат на стачките на ирландските пилоти в последно време.

Около 100 пилоти и 200 души от кабинния екипаж са получили 90-дневно предизвестие. Авиокомпанията съобщи, че услугите им може да станат ненужни след 28 октомври. Тя допълни, че ще предлага трансфери до Полша и вероятно до други бази, за да сведе броя на съкратените служители до минимум.

По-рано тази седмица Ryanair съобщи, че печалбата й за периода април-юни е пострадала заради по-високите разходи за заплати, тъй като авиокомпанията е изправена пред стачки на служителите заради заплащането и условията на труд.

Тя посочи, че по-високите цени на петрола и поевтиняването на билетите също са се отразили негативно на печалбата, която се е понижила с 20% до 319 млн. евро.

Ryanair е изправена пред още стачки. Кабинният екипаж в Испания, Португалия, Белгия и Италия спира работа в сряда и четвъртък, което ще наложи отмяната на 600 полета.

Главният оперативен директор на авиокомпанията Питър Белю заяви, че бордът на директорите е решил да насочи повече самолети към пазари, където авиокомпанията се радва на силен ръст.

„Това ще доведе до намаляване на самолетите и закриване на работни места в страни, където бизнесът отслабва или резервациите са пострадали от стачките на ирландските пилоти“, допълни той.

„Ако нашата репутацията по отношение на надеждността или предварителните резервации бъде засегната, то съкращаването на работни места, подобно на ситуацията в Дъблин, е резултат, за които можем само да съжаляваме“, отбеляза Белю.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още