Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Сасоли: ЕС трябва да стане по-независим по отношение на приходите

Председателят на ЕП настоява за по-висок европейски бюджет за справяне с важните задачи на бъдещето

Сасоли: ЕС трябва да стане по-независим по отношение на приходите

Сасоли: В момента не се говори за директен данък от гражданите, но ЕС наистина трябва да стане по-независим по отношение на приходите. Снимка: Ройтерс

Според председателя на Европейския парламент Давид Сасоли ЕС трябва да бъде значително по-добре подготвен финансово за изпълнението на важните задачи на бъдещето.

"Как след пет или седем години държавите членки ще съобщят на нашите граждани, че не сме постигнали напредък в опазването на климата, че повече деца живеят в бедност или че изоставаме в дигитализацията, защото не бяха готови да осигурят адекватни средства“, заяви Сасоли пред вестниците от германската медийна група Funke.

Още по темата

През 2018 г. Европейската комисия предложи 1,11% от икономическото производство на ЕС да влизат в дългосрочния бюджет. В рамките на т. нар. Средносрочна финансова рамка това би довело до общо 1,14 трилиона евро за периода 2021 до 2027 година. Милиарди от бюджета се вливат в субсидии за фермерите, университетите, студентите и програмите за подкрепа.

Досега страните от ЕС не успяха да намерят обща линия: големите нетни „дарители“ като Германия искат рязко да ограничат своите вноски, докато държавите бенефициенти искат да предотвратят евентуалните намаления. Ако 27-те страни се съгласят с обща рамка, те все още ще трябва да намерят компромис и с Европейския парламент.

Сасоли също така се застъпи в интервюто си за разкриване на собствени източници на приходи на ЕС. „В момента не се говори за директен данък от гражданите, но ЕС наистина трябва да стане по-независим по отношение на приходите", каза италианецът. „Например става дума и за средствата от търговията със сертификати за емисиите или данък върху въглеродния диоксид, които от своя страна биха могли да помогнат за финансирането на „Зелената сделка“, например“, пояснява Сасоли.

С т. Нар. „Зелена сделка“ председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен има за цел да направи Европейския съюз климатичнонутрален, а климатичната криза - управляема до 2050 г. Около 1 трилион евро трябва да бъдат инвестирани в реконструкцията на промишлеността, енергетиката, транспорта и селското стопанство.


 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
6
 
2
преди 8 месеца
"Как след пет или седем години държавите членки ще съобщят на нашите граждани, че не сме постигнали напредък в опазването на климата, че повече деца живеят в бедност или че изоставаме в дигитализацията, защото не бяха готови да осигурят адекватни средства"

Тоя напрао ме разплака !
0
 
6
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
"В момента не се говори за директен данък от гражданите, но ......"

И защо не се говори , после как ще им съобщите лошата вест ?

Още от Европа
Новият шеф на Commerzbank идва от Deutsche Bank