IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Вярвам в успеха на Конте

Италианският дълг си е работа само на италианците, увери в Париж Джовани Триа

08:31 | 26.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Премиерът на Италия Конте (вляво) и американският президент по време на срещата им през лятото. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Италия Конте (вляво) и американският президент по време на срещата им през лятото. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е уверен, че италианският премиер Джузепе Конте ще успее по всички въпроси, от имиграцията до икономиката. В телефонен разговор Тръмп казал на Конте, че смята, че той взима правилни и добри решения и че ще успее, предаде AFP.

„Току-що говорих с италианския премиер Джузепе Конте по много въпроси, сред които и факта, че Италия възприема сега една много твърда линия относно незаконната имиграция", написа Тръмп в Twitter.

„Съгласен съм на 100 процента с тяхната позиция и САЩ възприемат по същия начин една много твърда линия спрямо незаконната имиграция", допълни той.

„Италианският премиер работи много здраво за икономиката на страната и той ще успее!", допълни в Twitter Тръмп.

Рим е в конфликт с Брюксел заради бюджета си за 2019 г. Той бе отхвърлен от Европейската комисия, но Рим предупреди, че няма да го променя. Конте посети Белия дом през юли. Oще тогава Тръмп похвали линията, следвана от италианския лидер.

Същевременно в Париж италианският министър на финансите Джовани Триа каза, че Италия не е проблем за ЕС и че напротив Брюксел може да извлече полза от стратегията на италианското правителство, предаде AFP, цитирана от БТА.

„Нека да го кажа ясно - Италия не е проблем. Нека да не бъркаме политическите тактики с фактите", каза Триа. „Убедени сме, че Европа може да има полза от нашата стратегия", допълни той и увери, че италианският бюджет не е заплаха за еврозоната. "Ако Италия бележи ръст, то цяла Европа ще спечели стабилност", каза той.

„Ние италианците също сме построили тази къща. Ние не искаме да я напускаме", заяви Триа, визирайки ЕС и еврозоната.

„Тъй като ние искаме да останем в еврото, единственият възможен път е този на един овладян и отговорен дефицит следващата година, който ще даде импулс на растежа и ще ни гарантира способност да намалим нашия дълг", заяви Триа. Министърът отхвърли критиките към Италия и неговото правителство. Той каза, че не може да приеме някои изявления, че Европа и някои страни членки ще трябва да плащат италианския дълг. „Италианският дълг си е работа само на италианците", увери Триа.

Френският министър на финансите Брюно Льо Мер пък припомни, че ЕК е подала ръка на Италия и сега се очаква италианското правителство да я стисне. Той обаче допълни, че Франция не е определено в най-добрата позиция, за да поучава другите страни, припомняйки, че тя едва-що е изляла от европейска процедура за прекомерен дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още