IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция налага двудневна блокада в големите градове

В Москва въвеждат система от пропуски за придвижване в града

23:49 | 10.04.20 г.
Турция налага двудневна блокада в големите градове

Турското правителство обяви двудневна блокада на големи градове, след като страната регистрира нови 98 починали от коронавирус в петък, с което общият им брой от началото на пандемията достигна 1006 души, предава Bloomberg.
Турците в 31 града, включително Истанбул и столицата Анкара, няма да могат да излизат до 12 април, съобщи министерството на вътрешните работи.

По-рано днес властите информираха, че броят на потвърдените случаи в страната е нараснал с 11,2% от четвъртък до 47 029 души. През последните 24 часа са били изследвани 30 864 души, а 4747 са дали положителен тест за вируса, съобщи здравният министър Фахретин Коджа в Twitter.

Блокадата този уикенд е най-строгата мярка, приета до момента в Турция. Въпреки че властите постепенно затягат ограниченията за движението на хората от регистрирането на първия случай преди един месец, те избягваха налагането на строгите мерки в други части на света, тъй като опитват да сдържат последиците за икономиката.

Общият брой на направените тестове през първите 32 дни на пандемията е достигнал 307 210, съобщи Коджа.
В същото време кметът на Москва призова местните жители да се подготвят за „сериозен тест“ от новия коронавирус и допълни, че градът ще въведе система от разрешения за придвижване в помощ на блокадата на фона на увеличаването на броя на заразените в Русия, предава Ройтерс.

Страната е регистрирала нови 1786 случая, с което общият им брой е достигнал 11 917, въпреки че Москва и много други области се приближават към втората си седмица на блокада, целяща спиране на заразата. 94 души са починали, съобщават властите.

В оживената столица с над 12,5 млн. души население, която се превърна в център на пандемията в Русия, новите случаи не само са скочили с 1124 до почти 8000, а броят на приетите в болница пациенти се е удвоил през последните дни, съобщи официален представител.

„Мога да ви уверя, че все още не сме достигнали никакъв пик. Намираме се в подножието на пика, не дори в средата“, заяви кметът на Москва Сергей Собянин в интервю за РИА „Новости“.

„Мога само да кажа, че ни предстои сериозен тест и трябва да се подготвим за него“, отбеляза той.

В телевизионно обръщение днес Собянин заяви, че руската столица постепенно ще въведе система от пропуски за местните жители, които искат да се придвижват в града, така че властите да могат да задействат блокадата.

Жителите на Москва трябва да си седят у дома и да излизат, само за да си купят хранителни продукти или ако имат нужда от спешна медицинска помощ. Органите на реда съобщиха вчера, че вече са заловили 400 души, които не спазват заповедта и им е наложила малки глоби.

„Ситуацията започна да се влошава от понеделник. Броят на сериозно болните пациенти с пневмония расте“, каза Собянин и допълни, че нямал друг избор освен да въведе системата с разрешенията. „Още повече като виждаме, че за съжаление не всички спазват установените ограничения“, посочи той.

В Москва притокът на пациенти вече тласка до ръба болници и линейки, заяви заместник-кметът Анастасия Ракова.

Русия регистрира далеч по-малко случаи на новия коронавирус от много западноевропейски страни в началните фази на пандемията, но официалният брой на регистрираните случаи започна да расте рязко този месец.

До края на миналия месец властите твърдяха, че положението е под контрол и няма епидемия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още