IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военен конфликт между Гърция и Турция в Източното Средиземноморие не е изключен

Териториалните спорове могат да се решат чрез директни преговори или от Международния трибунал в Хага, казва Георги Димов

21:33 | 11.09.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Където има петрол и газ, ситуацията е съпроводена с кръв и сълзи. Горещ военен конфликт в Източното Средиземноморие не е изключен. Териториалните спорове могат да се решат или чрез директни преговори или от Международния трибунал в Хага. Атина ще отнесе този въпрос там. Това заяви бившият генерален консул в Одрин Георги Димов в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"След срещата между 7-те средиземноморски държави от ЕС, в която не е включена Турция, се представи заключителната декларация, изразяваща солидарност към Кипър и Гърция срещу враждебната политика на Турция в региона", каза Димов.

Гостът обясни, че на дневен ред са конкретни мерки под формата на санкции срещу Турция, ако тя не коригира поведението си.

"В акваторията на остров Кипър има разкрит 8 млрд. барела петрол и 3,5 трлн. кубически метра газ. И едното, и другото представлява една десета от запасите на Русия".

Димов твърди, че позицията на Турция не е издържана от международна правна гледна точка поне по две линии – по отношение на северно кипърско-турската република и във връзка с конвенцията на ООН от 1982 г. за международното морско право, където е предвидено, че островите имат право на континентален шелф и изключителна икономическа зона.

"Турция не искае да признае това и е в противоречие на конвенцията", обясни той.

Третото, което той подчерта, е че през 2016 г. Турция едностранно напуска преговорите по тези въпроси.

"Нападението на турски кораби над френска фрегата са генезисът на рязката ескалация на напрежението между Турция и Франция. Освен това Франция и Италия са получили концесия от Кипър в този район за добив на природен газ и петрол. Заради това интересът е силен".

"Източното Средиземномореие се свързава и със ситуация в Беларус. Има напрежение между Германия и Русия и относно предполагаемото отравяне на Алексей Навални. Турция и Германия, от друга страна, имат общи интереси въпреки различията. Берлин е за правилното смесване на ценности и интереси", отбеляза още бившият генерален консул в Одрин.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Отвратително кремълско клекало, жалък си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Ти си единствения който лиже руския ботуш. Недей да говориш от името на българите. Марш към Сибир подлого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Военен конфликт между Гърция и Турция в Източното Средиземноморие не е изключен Е, ние политкоректно си лижeм на янките, може и малко да ни накарат да полаем срещу гърците, но ще ни разрешат милостиво да скимтим настрани...Но затова пък колко демократично ще го правим!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още