IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Ципрас ще загуби изборите в неделя?

Вероятно Кириакос Мицотакис няма да успее да състави самостоятелно правителство, коментира проф. Георгиос Плиос от Атинския университет

15:00 | 06.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Oсновната причина за очакваната загуба на Ципрас в неделя е чувството на поражение сред гърците. Това коментира пред БНР  проф. Георгиос Плиос от Атинския университет.

„Това чувство има два аспекта – някои смятат, че Преспанското споразумение е една голяма загуба за Гърция, а за други чувството на поражение има социална основна – големите данъци и това, че фактически още сме в криза“, обясни Плиос.

В неделя в Гърция предстоят предсрочни парламентарни избори, които управляващата крайнолява СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас е много вероятно да изгуби. Фаворит с 8-10 пункта пред СИРИЗА във вота е консервативната „Нова демокрация“ на Кириакос Мицотакис, която има шанс за мнозинство и самостоятелно правителство. 

„Има немалка вероятност Мицотакис да не успее да състави самостоятелно правителство. Според последните социологически изследвания в парламента влизат 7 партии. При това условие ще се окаже трудно формирането на самостоятелен кабинет и в тази ситуация може да има повторни избори, които ще се проведат по нова изборна система – пропорционална. Това означава, че по-малките партии ще имат повече места в парламента и това по необходимост ще доведе до коалиционно правителство“, каза проф. Плиос Плиос в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според него сега големият въпрос е кои партии ще влязат в тази коалиция – СИРИЗА и КИНАЛ (бившата ПАСОК), „Нова демокрация“ и КИНАЛ или „Нова демокрация“ и СИРИЗА.

„Ако Мицотакис успее да формира самостоятелно правителство, той не може да предприеме абсолютно нищо по отношение на Преспанското споразумение“, категоричен е проф. Плиос: „По същество „Нова демокрация“ винаги е била в подкрепа на подобно решение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още