IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо германските Зелени отхвърлиха модела на управляващата коалиция в Австрия?

Идеализмът във вижданията на електората на Зелените от Германия е една от причините за дистанцирането на партията от австрийския управленски модел

22:55 | 21.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Мнозина виждат в лицето на новата консервативно-зелена управляваща коалиция в Австрия  модел за подражание на националите партии в Европа и особено за Германия. Но германските Зелени бързо се дистанцираха от тази идея, мотивирани от стратегическото мислене, изборната тактика и опасението, че техният електорат няма да го одобри подобен модел, пише Euractiv.

След формирането на правителствената коалиция между консервативния Австрийска народна партия (АНП) и Зелените в централноевропейската страна, вниманието се насочи към Германия. Това е така, защото някои наблюдатели разглеждат случилото се в Австрия като модел за сформиране на следващото германско правителство, където двете партии ще дадат свобода една на друга в областите, в които имат интерес.

Лидерът на Зелената партия в Германия Робърт Хабек се дистанцира от това очакване - изненадващо бързо и рязко. Има три възможни причини за това: загриженост за идеалистичните избиратели, желанието да се запази имиджа на партията и изборната тактика.

Официалното мото на новото австрийско правителство е: „живейте и оставете живот“, тъй като двете партии се ограничават взаимно по отношение на основните въпроси, които могат да решат доста свободно в коалиционната програма.

Зелените успяха да договорят мащабни и стабилни мерки за защита на климата и пакет за прозрачност за публичната администрация. В същото време АНП прилага своите намаления на данъците за бизнеса и предприема твърда позиция по отношение на миграцията и интеграцията - нещо, което напълно противоречи на предишната партийна линия и принципи на Зелените в Австрия. 

Без модел за бъдещето

Часове след представянето на австрийската правителствена програма Хабек каза пред информационна агенция AFP, че е неправилно да се прилага същия принцип в Германия, тъй като неговата партия гледа „много различна спрямо Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХЯС) в ключови области на политиката“.

Другият зелен германски лидер, Аналена Баербок, добави, че за разлика от австрийската сестринска партия, нейната партия няма да приеме „никакви коалиционни споразумения, при които се изключват теми, камо ли такива важни въпроси като вътрешната политика“.

Не всички Зелени са еднакви

"Ожесточените реакции на германците ни изненадаха", каза Райнер Новак, главен редактор на австрийския всекидневник Die Presse, пред австрийския национален телевизионен оператор ORF. Райнер принадлежи към онези журналисти, които видяха в австрийския модел един бъдещ такъв за Германия.

Биргит Маршал, германската журналистка от Die Rheinische Post не беше изненадана от решението на германските Зелени да обърнат гръб на австрийското правителство като модел за подражание. В интервю за Euractiv тя обясни, че „е било ясно, че зелените никога няма да изоставят теми в коалиционно споразумение. Особено за миграционната политика, Зелените не биха позволили на коалиционния партньор да прави каквото си иска“.

Отново в ефира на ORF главният редактор на Kurier Мартина Саломон заяви, че австрийските Зелени вероятно са казали нещо подобно преди изборите, но също така посочи различията между сестринските партии, които обясняват тази реакция от страна на германските Зелени. 

Германски идеализъм

Според Маршал германските избиратели на Зелените гледат и съответно действат с по-голяма доза идеализъм от тези в Австрия и не биха приели подобна коалиция, ако партията им жертва принципите си.

Проучване, проведено от списание Profil, показа, че зелените избиратели в Австрия са изумително прагматични. От рекордните 14% рейтингът на Зелените дори се повиши след формирането на правителството до 17%.

В Германия нещата биха били различни според Маршал. Освен екологията, миграционната политика е от решаващо значение за германските Зелени. Ако консервативният съюз на ХДС/ ХЯС получи остане без контрол, „това би означавало значителна загуба на доверие. Те не могат да си позволят това “, посочи тя, добавяйки: „Австрийските избиратели може да имат различно мнение“.

От еко партия до народна партия

Освен това германските Зелени отдавна работят за преминаване от обикновена екопартия към народна партия. Ако сега оставят темите за миграцията или икономическите проблеми на консерваторите, както направиха Зелените в Австрия, имиджът им ще да бъде разрушен.

Германските Зелени създадоха икономически консултативен съвет и вече обявиха, че възнамеряват да преодолеят пропуските в своите програми за вътрешна, социална и здравна политика и да представят концепции в тези области.

И австрийските Зелени искаха това. Но сега се вижда, че техните усилия са били безрезултатни, тъй като партията се ограничи до основните си въпроси вече като коалиционен партньор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още