IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България даде зелена светлина на Interreg Europe за новия програмен период

Бюджетът на програмата се увеличава до 475 млн. евро

17:34 | 06.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Правителството в оставка одобри проекта на програмата на Европейския съюз Interreg Europe за програмния период 2021 - 2027 година. Европейската програма е с общ бюджет от 475 млн. евро и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие (80%). Останалите средства се осигуряват от страните като национално съфинансиране.

Спрямо миналия програмен период бюджетът е увеличен с около 50 млн. евро, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Програмата Interreg Europe обхваща 27-те държави от ЕС, Норвегия и Швейцария. Нейната цел е повишаване на ефективността на политиките за регионално развитие, включително на програмите за инвестиции за работни места и заетост, чрез насърчаване на обмена на опит и прилагане на иновативни подходи в регионалната политика.

В новия програмен период ще се финансират дейности за повишаване на институционалния капацитет на публичните власти и на заинтересованите страни за по-ефективни политики за регионално развитие, както и по другите стратегически цели на ЕС - климатични проекти за постигане на целта за въглеродно неутрална икономика, цифровизация и други.

С проекти за финансиране могат да участват публични и публично-правни национални, регионални и местни органи, както и други структури, отговарящи за определянето и изпълнението на политиките за регионално развитие. Частни организации с нестопанска цел също могат да бъдат бенефициери при определени условия.

Национален орган за програмата у нас е дирекция "Управление на териториалното сътрудничество" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

С цел осигуряване на приемственост и запазване интереса на българските бенефициенти към програмата МРРБ предлага за периода 2021-2027 да се запази осигуряването на националното съфинансиране за съвместни проекти в размер на 15% от общия бюджет на съответния български партньор.

За целта ще се осигурят малко над 2,7 млн. лева до 2027 година, допълват от правителствената пресслужба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още