IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът поевтинява след вота в Алабама*

Петролът сорт Брент поскъпва до близо 64 долара за барел

10:34 | 13.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският долар поевтинява в сряда спрямо основните валути, след като избирателите в силно консервативния щат Алабама, крепост на Републиканската партия, нанесоха тежък политически удар на президента Доналд Тръмп, съобщава Ройтерс. За място в Сената на частичните избори в САЩ е избран 63-годишният демократ и бивш прокурор Дъг Джоунс. Това е първа победа на демократите в щата от 25 години насам.

Доларът поевтиня спрямо японската йена с 0,14%, като се разменяше за 113,39 йени. Еврото поскъпна с 0,10% до 1,1754 долара. Британският паунд също се повишава спрямо зелените пари с 0,08% и се разменяше за 1,3328 долара. При австралийския долар повишението е дори още по-голямо - с 0,2% до 0,7572 долара, тъй като местната валута беше подкрепена от новината за увеличаване на потребителското доверие в тихоокеанската страна през декември. 

Междувременно доларът в Нова Зеландия се търгуваше на ниво от 0,6951 американски долара, след като се доближи до 1-месечен връх през нощта. Валутата получи тласък след обявяването на новия управител на Централната банка на страната в началото на тази седмица.

Доларовият индекс, който следи американските пари спрямо кошница от други шест валути, се понижи с 0,2% във вторник до 93,948 пункта, като така се отдалечи от триседмичния си връх.

Петролът успя да възстанови първоначалните си загуби по време на азиатската сесия и американският лек суров петрол поскъпна с 0,7% до 57,56 долара за барел. Сортът Брент пък се разменя за 63,90 долара за барел след повишение на цената с 0,88%. Очакванията са производството на петрол в САЩ да се покачи рязко през следващата година и това оказва влияние на цената, пише Ройтерс.

Петролът поскъпна още в началото на седмицата, след като стана ясно, че най-големият петролопровод във Великобритания Forties Pipeline System може да спре да работи заради непланирани ремонтни дейности. През петролопровода минават около 450 хиляди барела суров петрол на ден от Северно море до Шотландия. Съоръжението работи с намален капацитет от 7 декември, когато при рутинна проверка беше открит лек теч.

А след като вчера и голяма експлозия в едно от най-големите газови съоръжения в Австрия спря доставките на гориво от терминала в Баумгартен за редица европейски държави, Европейският съюз стигна до заключението, че енергийната инфраструктура на Стария континент не е подходяща за задоволяване на бъдещото търсене и газовите и енергийните мрежи се нуждаят от инвестиции в размер на 210 млрд. евро, обобщава Bloomberg. Рано сутринта във вторник доставките на гориво вече бяха възстановени.

Слабият долар в сряда логично повиши и цената на златото, като фючърсите върху ценния метал се търгуваха с ръст от 0,22% до 1 244,4 долара за тройунция.

Информацията е актуална към 9:05

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още