IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple започва развода си с Intel с ново събитие идната седмица

Концернът и чуждестранните доставчици увеличават производството на три лаптопа Mac с процесори на Apple

11:11 | 03.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

15-годишната връзка на Apple Inc. с Intel Corp. ще започне официално да ерозира през следващата седмица, когато ще бъдат представени нови компютри Mac.

Базираният в Купертино, Калифорния, технологичен гигант заяви в понеделник, че ще проведе онлайн събитие, наречено "One more thing" (“И още едно нещо”, по аналогия с начина на презентиране на основателя на компанията Стив Джобс, б. ред.) на 10 ноември. Това "нещо" ще бъдат Mac с основни процесори, проектирани за първи път от Applе, замествайки чиповете на Intel, които са опората за машините от 2006 г. Говорител на Apple отказа да коментира темата пред Bloomberg.

Apple и чуждестранните доставчици увеличават производството на три лаптопа Mac с процесори на Apple: нови 13-инчови и 16-инчови MacBook Pro и нов 13-инчов MacBook Air, твърдят запознати източници. Foxconn, известен още като Hon Hai Precision Industry Co., асемблира двата по-малки лаптопа, докато Quanta Computer Inc. произвежда по-големия MacBook Pro. По-малките модели са по-напред в производството и поне тези два лаптопа ще бъдат показани на събитието през следващата седмица. Освен промените в процесора, устройствата няма да имат значителни промени в дизайна. 

Apple държи по-малко от 10% от пазара на персонални компютри, така че прякото въздействие върху продажбите на Intel може да бъде ограничено. Промяната обаче подчертава кризата, обхванала най-големия производител на чипове в света. Той забави нов производствен процес, като даде на конкурентите шанса да наваксат пазарното си изоставане. Тези проблеми стоят поне отчасти зад решението на Apple да премине към свои собствени чипове, въпреки че компанията от години непрекъснато преследва този подход.

Партньорството между Apple и Intel започна през 2005 г., когато Стив Джобс очерта отдалечаването от PowerPC процесорите. Intel помогна на Apple да настигне компютрите с Windows, някои от които бяха по-мощни по това време. Но Apple започна да работи върху по-енергийно ефективни чипове за мобилни устройства, базирани на дизайна на Arm Ltd., и продължава да ги използва за захранването на iPhone и iPad.

По време на наскорошното обсъждане на тримесечните резултати на Apple главният изпълнителен директор Тим Кук намекна за старта на Mac, като каза: „Без да разкривам твърде много, мога да ви кажа, че тази година ще има още няколко вълнуващи неща“. Компанията генерира рекордните 9 млрд. долара приходи от Mac през четвъртото си фискално тримесечие.

Първите Mac процесори от Apple ще бъдат базирани на чипа A14, вграждан в най-новите iPhone и iPad Air, а тестовете в Apple показвали подобрена енергийна ефективност в сравнение с частите на Intel, които те заменят. Новите машини ще имат и проектирани от Apple графични процесори и процесори за машинно обучение.

През юни Apple заяви, че преходът от чиповете на Intel ще отнеме две години. След актуализирането на линията си за лаптопи Apple ще има време до 2022 г. да актуализира настолните компютри - iMac, iMac Pro, Mac Pro и Mac mini - със собствени процесори.

Компанията вече работи по преработен iMac, настолният компютър на компанията, и нов модел Mac Pro, най-висококачествения настолен компютър  на Apple,твърдят източници, запознати с плановете на компанията.

В момента инженерите на Apple разработват нов Mac Pro, който изглежда има подобен на сегашния дизайн. Не е ясно дали този Mac ще замени настоящия Mac Pro или е допълнителен модел. Дизайнът на чиповете на Apple може да помогне на компанията да намали размера на своите компютри поради повишена енергийна ефективност, но настоящият Mac Pro е голям, отчасти, за да побере компоненти като допълнителни устройства за съхранение и графични чипове.

Тестовият Mac на Apple за разработчиците за писане на приложения за новите процесори е Mac mini с процесор за iPad Pro, но компанията все пак ще трябва да пусне подходяща актуализация на този модел със специфичен за Mac чип. Новите Mac-ове изискват macOS Big Sur, преработената операционна система Mac, която прави софтуера подобен на този в смартфоните и таблетите ѝ iPhone и iPad.

Когато обяви прехода през юни, Apple заяви, че този ход ще осигури обща архитектура за всичките му устройства. Това означава, че бъдещите iPhone, Mac, iPad и Apple Watch ще работят с вариант на същия чип. Това ще позволи на устройствата да работят по-добре заедно и ще позволи на приложенията за iPhone да работят за първи път на Mac.

Bloomberg за първи път съобщи за прехода от Intel през 2018 г. и отново през април тази година. Новите Mac-ове ще бъдат третият основен продукт на Apple тази есен. През септември компанията обяви нови Apple Watch и iPad. Линиите на iPhone 12 и HomePod mini дебютираха през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още