IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

98% от чартърните полети за Летище Бургас са отменени

Липсата на туристи оставя над 70% от хотелите в "Слънчев бряг" затворени

18:09 | 25.06.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За юни са отменени 98% от чартърните полети за Летище Бургас, неясна е съдбата на заявените за следващия месец.

„До края на септември на Летище Бургас са заявени 10 600 чартъра, което е в пъти по-малко в сравнение на миналата година, а колко от тях ще се осъществят е въпрос с още много неизвестни“, коментира данните председателят на туристическата камара в морския град Иван Иванов, цитиран от БНР.

Той обясни, че  с подписаните договори с "Фрапорт" и съответните наши и чужди авиокомпании, те имат правото да редуцират през целия период на сезона. Ако седалките не са заети повече от 50%, съответния чартър няма да пътува не само до нас, но и до всяка друга дестинация. 

Част от чуждите туристи, пристигащи със самолет по Южното ни Черноморие са собственици на имоти, но всички кацания на двете летища във Варна и Бургас допринасят за стимулирането на вътрешната икономика.

Хотелиери твърдят, че липсата на чуждестранни туристи в началото на лятото оставя над 70% от хотелите в най-големия курорт по Южното ни Черноморие "Слънчев бряг" затворени.

"Все още няма яснота и какво ще се случи с пристигащите летовници от трети страни, за които карантината от 14 дни все още не е паднала", коментира туроператорът Иван Кирязов.

"Всеки ден имаме анулации, до момента вече са 80%", пресмята той и допълва, че причините за отлива е излязлата в чужбина информация, че у нас е тръгнала втора вълна на коронавирус и туристите отменят резервации.

За сравнение през юни 2019-та сме посрещнали над 315 хиляди туристи, а през тази за същия период са около 6 хиляди.

За да „спаси“ поне частично летния сезон, правителството предложи субсидии за чартърни полети, намалени такси за концесия и по-ниски цени на плажни принадлежности.

От началото на юни България отвори границите си за свободно пътуване за повечето страни в Европа.

Очакванията на министъра на туризма Николина Ангелкова са сезонът да стартира от началото на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 3 години
ТРЕБВА ДА СЕ РАЗБЕРЪТ КОИ ШЕ СА НА БУТОНА:ИЛИ - короналозите рулират и чакаме 15-25 милиарда от ЕС фонд за коронавирусът /цифрата варира според това, ше влеземе ли в ерм2 или не/, или БИЗНЕСМЕНИ, ФИНАНСИСТИ И ИКОНОМИСТИ РУЛИРАТ И шът даун на коронавируспропагандата. дотам, че майтапчийски е линчуван, а щаба е разпуснат.НЕ МОЖЕ И ДВЕТЕ. В СЛУЧАЙ 1 - БАЦЕ СИ ПРИБИРА 25 МИЛИАРДА У ШКАФЧЕТО И СИ НАНКА, А ОСТАНАЛИТЕ ШЪТ ДАУН.В СЛУЧАЙ 2 - Икономиката тръгва, ама баце, дпс и дп изпускат контролът и престават да рулират.ЕЙ ЗАТВА ШЕ ВИ ВНУШАВАТ ДА СЕДИТЕ ДОМА И ДА ЧЕТЕТЕ ШОК: ЦЕЛО ЛЕТО.ПРОТИВООТРОВАТА - аут от ер2 и фонда за развитие на коронавирусът в ес, определен засега на 15 милиарда за българия - НЕ ПРИСТИГА.ЕДВА ТОГАВА БОЕКО ШЕ СЕ ПОЧУСТВА ПРЕЕБАН ДОТАМ, че ше търси РЕШЕНИЯ за територията , а не за обогатяването и дерибействата си по същите шилини.боеко, инерциата свърши кака, квот можа уби. Ами сега? Ако и началниците ти те прецакат.....то това живот ли ше е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
"... и допълва, че причините за отлива е излязлата в чужбина информация, че у нас е тръгнала втора вълна на коронавирус и туристите отменят резервации.":)))гърците започнаха да си разработват и съгласуват мерките за защита на туристи още от края на април , в края на май бяха готови и ги рапространиха по основните им туристически пазара . остави се ами и ги спазват ... :))) ... а тука какво се получи ?! ... пробваха да въведът мерки за защита на туристи , вой до небето ... :))) ... това не може онова не може така не става ... :))) ... Бащицата дигна ръце и каза , абе я се оправяйте кой как може ... :))) ... е щабът на мангъров и грипените даде съвети ... за който му е интересно ето ги на гърците ... наште ги знаем , по-точно липсата им ...https://***.ekathimerini.com/253155/gallery/ekathimerini/community/know-the-rules-the-a-z-for-tourism-in-greece-in-the-covid-19-era
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още