Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

98% от чартърните полети за Летище Бургас са отменени

Липсата на туристи оставя над 70% от хотелите в "Слънчев бряг" затворени

98% от чартърните полети за Летище Бургас са отменени

Снимка: Pixabay

За юни са отменени 98% от чартърните полети за Летище Бургас, неясна е съдбата на заявените за следващия месец.

„До края на септември на Летище Бургас са заявени 10 600 чартъра, което е в пъти по-малко в сравнение на миналата година, а колко от тях ще се осъществят е въпрос с още много неизвестни“, коментира данните председателят на туристическата камара в морския град Иван Иванов, цитиран от БНР.

Той обясни, че  с подписаните договори с "Фрапорт" и съответните наши и чужди авиокомпании, те имат правото да редуцират през целия период на сезона. Ако седалките не са заети повече от 50%, съответния чартър няма да пътува не само до нас, но и до всяка друга дестинация. 

Още по темата

Част от чуждите туристи, пристигащи със самолет по Южното ни Черноморие са собственици на имоти, но всички кацания на двете летища във Варна и Бургас допринасят за стимулирането на вътрешната икономика.

Хотелиери твърдят, че липсата на чуждестранни туристи в началото на лятото оставя над 70% от хотелите в най-големия курорт по Южното ни Черноморие "Слънчев бряг" затворени.

"Все още няма яснота и какво ще се случи с пристигащите летовници от трети страни, за които карантината от 14 дни все още не е паднала", коментира туроператорът Иван Кирязов.

"Всеки ден имаме анулации, до момента вече са 80%", пресмята той и допълва, че причините за отлива е излязлата в чужбина информация, че у нас е тръгнала втора вълна на коронавирус и туристите отменят резервации.

За сравнение през юни 2019-та сме посрещнали над 315 хиляди туристи, а през тази за същия период са около 6 хиляди.

За да „спаси“ поне частично летния сезон, правителството предложи субсидии за чартърни полети, намалени такси за концесия и по-ниски цени на плажни принадлежности.

От началото на юни България отвори границите си за свободно пътуване за повечето страни в Европа.

Очакванията на министъра на туризма Николина Ангелкова са сезонът да стартира от началото на юли.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
ТРЕБВА ДА СЕ РАЗБЕРЪТ КОИ ШЕ СА НА БУТОНА:
ИЛИ - короналозите рулират и чакаме 15-25 милиарда от ЕС фонд за коронавирусът /цифрата варира според това, ше влеземе ли в ерм2 или не/, или БИЗНЕСМЕНИ, ФИНАНСИСТИ И ИКОНОМИСТИ РУЛИРАТ И шът даун на коронавируспропагандата. дотам, че майтапчийски е линчуван, а щаба е разпуснат.
НЕ МОЖЕ И ДВЕТЕ. В СЛУЧАЙ 1 - БАЦЕ СИ ПРИБИРА 25 МИЛИАРДА У ШКАФЧЕТО И СИ НАНКА, А ОСТАНАЛИТЕ ШЪТ ДАУН.
В СЛУЧАЙ 2 - Икономиката тръгва, ама баце, дпс и дп изпускат контролът и престават да рулират.
ЕЙ ЗАТВА ШЕ ВИ ВНУШАВАТ ДА СЕДИТЕ ДОМА И ДА ЧЕТЕТЕ ШОК: ЦЕЛО ЛЕТО.
ПРОТИВООТРОВАТА - аут от ер2 и фонда за развитие на коронавирусът в ес, определен засега на 15 милиарда за българия - НЕ ПРИСТИГА.
ЕДВА ТОГАВА БОЕКО ШЕ СЕ ПОЧУСТВА ПРЕЕБАН ДОТАМ, че ше търси РЕШЕНИЯ за територията , а не за обогатяването и дерибействата си по същите шилини.
боеко, инерциата свърши кака, квот можа уби. Ами сега? Ако и началниците ти те прецакат.....то това живот ли ше е?
3
 
1
 
1
преди 2 месеца
"... и допълва, че причините за отлива е излязлата в чужбина информация, че у нас е тръгнала втора вълна на коронавирус и туристите отменят резервации."

:)))

гърците започнаха да си разработват и съгласуват мерките за защита на туристи още от края на април , в края на май бяха готови и ги рапространиха по основните им туристически пазара . остави се ами и ги спазват ... :))) ... а тука какво се получи ?! ... пробваха да въведът мерки за защита на туристи , вой до небето ... :))) ... това не може онова не може така не става ... :))) ... Бащицата дигна ръце и каза , абе я се оправяйте кой как може ... :))) ... е щабът на мангъров и грипените даде съвети ... за който му е интересно ето ги на гърците ... наште ги знаем , по-точно липсата им ...

https://www.ekathimerini.com/253155/gallery/ekathimerini/community/know-the-rules-the-a-z-for-tourism-in-greece-in-the-covid-19-era

Още от Икономика и политика
34% от управителите на хотели у нас отчитат ръст на приходите през август