IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП иска спешно заседание на три комисии в софийския местен парламент заради “Топлофикация“

Общинските съветници ще анализират бизнес плановете на всички общински дружества и ще следят изпълнението им

13:52 | 19.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Групата на БСП в Столичния общински съвет е поискала днес спешно заседание на трите комисии в местния парламент на София, които имат отношение към "Топлофикация София" - инженерна комисия, стопанска комисия, както и комисията по бюджет и финанси.

Това съобщи Калоян Паргов, председател на групата на БСП в Столичния общински съвет, цитиран от БТА.

Паргов припомни, че вчера в Надзорния съвет на столичната "Топлофикация" е постъпило искане от изпълнителния директор на дружеството Кремен Георгиев правомощията му да бъдат прекратени по лични причини. За нов изпълнителен член на Управителния съвет надзорът е утвърдил Александър Александров, който е новият изпълнителен директор.

По думите на общинския съветник практиката директори на общински дружества да си подават оставката по лични причини не е от вчера. Според Паргов е необходимо надзорът да изясни какви са причините, довели до тази оставка, защото според него те не са само лични. „Трябва да е ясно оттук нататък как продължава работата на дружеството“, каза той.

Калоян Паргов подчерта, че новите общински съветници трябва да се запознаят със състоянието на "Топлофикация". Според него е наложително да се направи финансов одит на дружеството предвид размера на дълговете.

Общинският съветник и лидер на БСП в местния парламент на София припомни решението от лятото, което даде ход на търсене на международен консултант, който да предложи финансов модел за развитие на дружеството, което да доведе до неговото оздравяване. Паргов и групата му искат да се спази буквата на закона и следващото ръководство на "Топлофикация" да бъде избрано с конкурс, на който всички кандидати да представят своите концепции за развитие на дружеството.

Николай Стойнев, председател на Комисията по икономика и собственост към СОС, коментира пред журналисти днес, че е в правомощията на Надзорния съвет на дружеството да приеме тази оставка и да назначи изпълняващ длъжността изпълнителен директор, защото "Топлофикация" е едно от най-важните общински дружества. По думите му то не може да стои без оперативно управление, особено заради вече започналия отоплителен сезон.

След това ще бъде изслушано ръководството на „Топлофикация“ за предприетите действия по осигуряване на отоплителния сезон и какви са плановете за бъдещето развитие, каза Стойнев. Подобни изслушвания ще бъдат организирани и за другите общински дружества. Общинските съветници ще анализират представените бизнес планове и ще следят за тяхното изпълнение.

Стойнев посочи още, че Столичният общински съвет прие програма за привличането на външен мениджмънт, който да гарантира инвестиции в технологичното обновяване на "Топлофикация". От жизнено значение е да се реализират такива проекти от технологично обновяване, за да може дружеството да изплаща задълженията си, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още