IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отпуска хуманитарна помощ от 200 хил. евро за справяне с миграцията

Страната ни се включва в проекта на Европейската инвестиционна банка за допълнително финансиране в подкрепа на страните от южното съседство и Западните Балкани

16:12 | 24.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България дава хуманитарна помощ на стойност 200 хил. евро за намаляване на миграционните потоци към Европа. Министерският съвет одобри решение за споразумение с Европейската инвестиционна банка за принос към Фонда на Инициативата за икономическа устойчивост, съобщи правителственият пресцентър.

Така страната ни се включва в Инициативата за икономическа устойчивост, която осигурява и финансирането на проекти в страните от Западните Балкани за преодоляване на причините за засилена миграция към европейския континент.

Инициативата за икономическа устойчивост е проект на Европейската инвестиционна банка в сътрудничество с Европейската комисия в отговор на искане от Европейския съвет за бързо мобилизиране на допълнително финансиране в подкрепа на страните от южното съседство и Западните Балкани.

Хърватия, Италия, Литва, Люксембург, Полша, Словакия, Словения и Великобритания са обещали да се включат в инициативата, която има за цел да повиши икономическата устойчивост в страните, от които идват мигрантите.

Инициативата ще подпомогне Западните Балкани, както и Алжир, Египет, Йордания, Ливан, Либия, Мароко, Палестина и Сирия чрез осигуряване на инвестиции в критична инфраструктура и насърчаване на подобрено предоставяне на обществени услуги и социална защита.

ЕИБ се стреми да увеличи финансирането си с 6 млрд. евро за период от пет години (те ще бъдат добавени към вече предвидените 7,5 млрд. евро) и да насърчи допълнителни инвестиции до 15 млрд. евро.

Включването на България в инициативата представлява солидарен принос за справяне с най-сериозните предизвикателства, свързани с развитието, хуманитарните и миграционни процеси, възникнали в съседство на Европейския съюз.

Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на МВнР, предназначен за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ, уточниха от Министерския съвет.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още