Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Цацаров: Не можем да кажем кога президентът ще подпише указа за назначаването на Гешев

Главният прокурор заяви, че очаква държавният глава да изпълни конституционните си правомощия

Цацаров: Не можем да кажем кога президентът ще подпише указа за назначаването на Гешев

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Не можем да кажем кога президентът на България Румен Радев ще подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор на страната. Това каза в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БТА.

Това, което очакваме е президентът да изпълни конституционните си правомощия и мисля, че този президент е доказал съвсем ясно, че когато има да каже нещо, той никога не се страхува да го каже и го казва по начин, който е достатъчно ясен за осъществяване на президентските му правомощия, добави Цацаров. На първо място не очаквам забавяне, защото всяко забавяне не е в съответствие със самия процес и на второ място, не е в съответствие с начина, по който работи този президент, каза още той.

Още по темата

Според Сотир Цацаров президентът има право както да подпише указ, с който Иван Гешев ще бъде назначен за главен прокурор, така и да откаже - да върне кандидатурата. „При втория случай ще се повтори тази процедура, която се случи по времето на избора на председател на ВАС, а именно - ново гласуване. Ако отново кандидатът събере 17 и повече гласа, президентът следва да подпише указ за неговото назначаване. Ако не събере на второто гласуване нужните гласове процедурата се прекратява и започва отново, от самото начало.

От Иван Гешев Цацаров очаква да продължи това, което е започнато през последните 2-3 години и то особено с негово участие като ръководител на Специализираната прокуратура. Очаквам да продължат всички тези досъдебни производства, с които бяха засегнати хора, считани за недосегаеми до момента, както и силни резултати в борбата с битовата престъпност и не на последно място необходимата реформа в прокуратурата да бъде извършена, така както ще бъде тя препоръчана и в решение на Венецианската комисия, което се чака и в решенията на българския законодател, смята Цацаров.

На въпрос как ще коментира обвиненията за нечия намеса при избора на Иван Гешев, Цацаров каза: „Тези обвинения нямаше ли ги при моя избор, при избора на Георги Чолаков, нямаше ли ги и сега. Същите тези обвинения бяха повторени в същия тон от човека, който се изяви като най-силния и най-мотивирания говорител на тези обвинения - председателят на Върховния касационен съд".

Сотир Цацаров повтори, че „президентът ще изпълни своите правомощия, а дали ще върне кандидатурата, дали ще подпише указ - и в двата случая има пълното право да го направи, просто защото е президент и Конституцията му дава това право". Според главния прокурор и най-големите критици на тази процедура забравят миналото, включително и своето, защото по думите му не им е удобно.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
ЦАЦАРОВ: "....не очаквам забавяне...."

НЕ СЕ СЪМНЯВАМ, ЧЕ РАДЕВ ЩЕ ИЗПЪЛНИ ЗАКОНА ПО ЕДИН "НЕОЧАКВАН" ЗА ГЕШЕВ И ЦАЦАРОВ НАЧИН, който ще доведе до конституционална криза.

Точно ЗАБАВЯНЕТО на подписването на Указа ще създаде ПРОБЛЕМА с тълкуването на въпроса с МЪЛЧАЛИВИЯТ ОТКАЗ ИЛИ СЪГЛАСИЕ С РЕШЕНИЕТО НА ВСС.

Хипотезите на МЪЛЧАЛИВ ОТКАЗ ИЛИ СЪГЛАСИЕ са разписани в АПК и Гешев е напълно наясно с тях.

Още от Икономика и политика
Парични помощи за хората с увреждания без индивидуална оценка предлага МТСП