Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ClimAccelerator Black Sea ще подкрепи 11 стартъпа

Новосфомираните компании предлагат решения за справяне с климатичните промени

ClimAccelerator Black Sea ще подкрепи 11 стартъпа

Снимка: Photo Boards on Unsplash

36 проекта кандидатстваха в акселераторската програма за климатични промени ClimAccelerator Black Sea (Bulgaria) до 15-ти август и представиха пред жури от бизнес предприемачи и еко активисти идеите си за справяне с климатичните промени.

В двудневния Bootcamp на 16 и 17 август в София Тех Парк допуснатите екипи се обучаваха как да представят идеите си пред журито, съставено от представители на WWF България, "Грийнпийс България", "Горичка.бг" и други организации, получиха ценна обратна връзка и насоки за развитие на проектите си. Одобрените участници ще преминат през интензивна двумесечна акселераторска програма, която включва уъркшопи, менторство, онлайн срещи и регионални срещи за екипите в България и Румъния.

Финансиране в размер на 20 000 евро за проектите във фаза MVP се предоставя на:

1. InfinityToyBox
Абонаментна платформа за наемане на детски играчки, книги и игри, чийто пилотен проект в България е предвиден да се развива чрез франчайз.
Екип: Боряна Левтерова, Иван Димитров.

2. Zero Wave
Компания, която се занимава с производството на биоразградима посуда, крекери и брашно от материал, който бива изхвърлян и бива третиран като боклук - остатъчния малц след производството на бира.
Екип: Блажка Трепатанова, Денимир Димитров.

3. SatGeo
Проект, който представлява методология за иновативна сателитна технология за откриване на аварии по довеждащи водопроводи и разпределителната водопроводна мрежа в населени места.
Екип: Биляна Николова, Николай Ценков, Силвия Пенчева.

Членовете на журито

Финансиране в размер на 5 000 евро за проектите на фаза идея (етап валидация):

1. Основа.бг
Научно-базирана платформа за МСП, която изчислява GHG емисиите на бизнеса и създава стратегия за намаляването им. С нея всеки бизнес може да стане екологичен.
Екип: Симона Стилиянова, Божана Загорчева.

2. Sensato Network
Предоставяне на технология и know-how на начинаещи или напреднали пчелари, желаещи да увеличат стойността на продуктите си, както и организиране на пазар за продукцията, добита по технологията на компанията.
Екип: Петър Петров, Кирил Милошев.

3. Пилотен проект „Градски компост за устойчиво земеделие“
Изследователски проект за компостиране и производство на висококачествен компост и екстракти от компост от хранителните отпадъци в град София за нуждите на биологичното и регенеративното земеделие.
Екип: Илона Ангелова, Емилия Ангелова и др.

4. NaOpaki
Платформа на едно гише за проучване, дизайн, производство и внедряване в бизнеса с храна за вкъщи (на ресторанти и заведения) на сгъваеми опаковки за многократна употреба съобразно принципите "депозитна система" и "reverse logistics".
Екип: Николай Михайлов, Ралица Петрова.

5. PieZeroWat
Едромащабна когенерация на чиста енергия на основата на приложни системи с линейни пакети (стекове) от пиезо-кристални елементи.
Екип: Драгомир Константинов, Симеон Горов.

6. SLAMka
Сламки, изработени от пшенични стъбла, които са 100% биоразградими. Не съдържат глутен, не се мокрят и са подходящи дори за топли напитки.
Екип: Александра Нисимова, Християн Желязов.

7. Sevareks
Високо ефективни сламени панели за вътрешна и външна екологична топлоизолация на сгради.
Екип: Добромир Машев, Валентин Машев, Александър Събев.

8. Foodobox
Foodobox е първият в България продукт, борещ се с излишъка от храна. Компанията има за цел да се справи с проблема с отпадъците от храна, като даде възможност на хранителните предприятия да предлагат излишната си храна на широк кръг клиенти, вместо да я изхвърлят.
Екип: Велин Керков, Джейн Димитрова, Иван Иванов.

Акселераторската програма в България се организира от Innovation Starter Accelerator, като част от консорциум между България и Румъния, с водещ румънски партньор от Impact Hub Bucharest и в партньорство с Climate Vertical. ClimAccelerator Black Sea се финансира от публично-частното иновационно партньорство EIT Climate-KIC на Европейския съюз.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Светослав Бенчев: Цените на горивата у нас са отлични в сравнение с тези в ЕС