IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Сачева: Всяка правоимаща компания трябва да получи помощ по мярката 60:40

В последните две седмици има устойчиво намаляване на регистриращите се безработни, заяви социалният министър

14:00 | 03.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Всеки правоимащ трябва да получи помощ по мярката 60:40, заяви в ефира на БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Не може да се прилага законът спрямо това дали дадена компания е приемлива или не, подчерта тя.

Сачева нарече манипулация изтъкването на казина, спортни клубове и големи фирми като основни първи получатели на пари по 60:40, което всява недоверие в мярката.

„Списъците са на страницата на НОИ и могат да се видят, че по мярката кандидатстват и малки туроператори, и музеи, и театри, и детски градини, и сладкарници, и производители на минерална вода, и малка пералня, включително... Всеки правоимащ трябва да получи помощ. Не можем да прилагаме закона спрямо това дали дадена компания е приемлива или не... Мярката е в динамика и краткосрочна. Планираме да я удължим възможността за кандидатстване до края на 30 юни и е възможно да претърпи реконструкция и да е по-целенасочена към конкретни сектори, за които се очаква икономическото влияние да продължи“, коментира още социалният министър.

Сачева коментира и броят на безработните в страната от началото на въведеното у нас извънредно положение.

„91 783 е броят на безработните от началото на извънредното положение. Около 20 000 са постъпили на работа по време на извънредното положение. 132 000 ще запазят работата си благодарение на мярката 60:40. Това показва, че мярката има ефект. В последните две седмици има устойчиво намаляване на регистриращите се безработни. Създават се и възможности за работни места“, изтъкна Сачева. 

Тя подчерта важността от запазване на ликвидността на държавата, нещо, за което не се говори, „а от нея зависят всички социални плащания“.

Сачева изтъкна, че здравната система продължава да има нужда от допълнителна подкрепа: 

„Трябва да направим необходимото, за да укрепим здравната система... Земеделието, транспортът, туризмът ще са в основата на пакетите, които ще се предлагат. И в момента обсъждаме мерки за летните месеци и с хоризонт до края на годината“, заяви Сачева.

Тя поясни, че министерството ще е максимално гъвкаво и ще подкрепи общините по отношение на социалните услуги.

„Проблем би се оказало, ако имаме по-голям процент на заразен персонал в социалните услуги... Ако се стигне до липса на персонал, бихме могли да помислим за средства по линия на ОП „Развитие на човешките ресурси“, за да мотивираме допълнително хора, които да ни помогнат за справяне с кризата“, посочи още Сачева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още