IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 5 г. затвор и глоба до 50 хил. лв. за нарушаване на карантина заради COVID-19

Депутатите приеха спешно промени в Наказателния кодекс

18:01 | 13.03.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха спешно промени в Наказателния кодекс (НК) заради нарушаването на карантината от някои хора, поставени под нея заради коронавируса.

Наказанието вече ще е до 5 г. затвор и глоба от 10 до 50 хил. лв. глоба за всеки, които по време на разпространението на COVID-19 наруши карантината. 



Поправката е в чл. 355 в Наказателния кодекс, който досега предвиждаше, че ако деянието е извършено по време на епидемия, свързана със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до 1 година или поправителен труд.

Депутате промениха и алинея 1, която сега предвиждаше, че който наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, се наказва с поправителен труд или с глоба до 3 хиляди лева. Наказанието за това вече е лишаване от свобода до 3 г. и санкции от 1000 до 10 хил. лв.

Председателят на правната комисия Анна Александрова, която е депутат от ГЕРБ, обясни, че с увеличените санкции всички хора, включително тези, които са заразени, ще спазват нормативната база.

"Да имат отговорността да пазят всички околни, защото смятам, че само така, с отговорно поведение бихме могли да се справим с тази криза", заяви тя.

По време на дебатите за промени в НК депутатът от БСП Антон Кутев коментира, че вместо да работи здравната система, хората се подлагат на наказания. Според него увеличаването на санкциите е форма на злоупотреба.

Съпартиецът му Валери Жаблянов също разкритикува предложението и коментира, че днешният ден е паметен за НС не само, защото сутринта депутатите взеха решение за въвеждане на извънредно положения, но и за начина, по който променят закони с екстремни мерки.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
Надето10
преди 4 години
Това няма сила, докато не се публикува в Държавен вестник - а, като гледам, няма нов извънреден брой. А българинът, докато не види тоягата, никакви заповеди няма да спазва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
mangalistan
преди 4 години
Пичоа 80% от хората ще изкарат вируса на крак без да разберат че са приносители.От останалите 20% които имат симптоми само 1/2 ще отидат до болница.5% ще пукнат и какво остава некакви 5% за глоби или затвор...А как им му се иска на мутрата да глоби всички...Хайде като мине епидемията да видим колко са били в затвора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 8
pjc50313869
преди 4 години
eби се в гъзa, ***! Заради такива като тебе сме на тоя хал! Аре у лево... и у затвора! Като не изпълняваш правилата ше платиш! Няма да изпозаразиш уязвими хора... тиражирани глупости са такива платени *** като теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
*Пyтя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Пенсиониран старшина, ако това го беше измислил идола ти, тавариш ***, вече щеше да си се запенил от повтаряне колко било правилно и как точно така трябвало да се действа!Неслучайно водиш в класацията за най-Tъп *** копейник тук, въпреки силната конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 11
ing5rov
преди 4 години
абе я ходи на майната си ... 5 години затвор и 50 хиляди лева заради измислената и тиражирана глупост !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
male4ko
преди 4 години
Правилно! Аман от лигавета, и деца и възрастни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 9
pjc50313869
преди 4 години
Само така! Време е да бъдем единно общество, което действа дисцилинирано! А както знаем, доборото наказание е в основата за добра дисциплина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още