IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще прави електронна платформа за продажба на активи

Има нужда от цялостен анализ на приватизацията, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов

10:57 | 18.11.17 г.
<p>
	Министърът на икономиката Емил Караниколов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Министърът на икономиката Емил Караниколов. Снимка: БТА

Държавата планира да направи електронна платформа, през която чрез публични търгове да се продават държавни активи.

Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов в предаването „Седмицата“ на Дарик радио.

Караниколов потвърди, че законопроектът, който забранява приватизацията на дружества с държавно участие, е вече в Народното събрание.

За т.нар. обособени части от държавни предприятия обаче той коментира, че става въпрос предимно за имоти. Има дружества, на които те не им трябват или носят загуби, или с продажбата им могат да се покрият други задължения, обясни икономическият министър.

Той коментира, че ще се направи регламент, така че продажбата на такива обособени части да става само след финансова обосновка и обществено обсъждане.

Що се отнася до идеята на ГЕРБ за промени в Конституцията, за да отпадне давността за престъпления, извършени при приватизацията, Емил Караниколов посочи, че това трябва да го реши законодателният орган. Обществото трябва да знае как е минал процесът на раздържавяване и какви са резултатите по сектори, коментира той.

Според него има нужда да се направи пълен анализ на приватизацията, тъй като процесът е приключил. Над 7 хил. са държавните сделки, но няма анализ на общинските, които са много повече.

Караниколов каза още, че законодателството до 2002 г. е позволявало сделки да се анексират по цена, ангажименти, срокове. Това е била практика, която не е позволявала ясни правила, коментира той.

Министърът посочи, че не се притеснява от промени за давността заради дългогодишната му служба в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Той каза, че давността за неговата работа не е изтекла и той може да бъде обект на всякакви проверки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още