Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕК: Ако се спазят препоръките, наблюдението на България ще отпадне скоро

В страната остава още много работа, но и много бе и постигнато в областта на върховенството на закона, посочи Франс Тимерманс

ЕК: Ако се спазят препоръките, наблюдението на България ще отпадне скоро

Франс Тимерманс Снимка: Ройтерс

Все още има възможност, дори преди края на мандата на тази Европейскат комисия, механизмът за наблюдение на България и Румъния да бъде прекратен. Това заяви заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс на пресконференция, посветена на върховенството на закона, цитиран от БТА.

По неговите думи за тази цел препоръките на комисията за България и Румъния трябва да бъдат приложени. Иначе ще бъде много трудно да се постигне това, добави той.

Още по темата

В България остава още много работа, но и много бе и постигнато в областта на върховенството на закона, посочи Тимерманс.

Механизмът за наблюдение бе създаден, за да се решат проблеми, които трябваше всъщност да бъдат решени преди приемането на страните в ЕС. Имам известни опасения, защото България и Румъния бяха приети в ЕС през 2007 г., а вече сме 2019 г. и все още не сме решили всички проблеми, които трябваше да бъдат решени преди присъединяването, допълни още той.

По думите на заместник-председателя на ЕК урокът от двете страни трябва да бъде взет предвид при започването на бъдещи преговори за присъединяване, включително въпросите за върховенството на закона и разделението на властите.

Тези въпроси трябва да бъдат предварително решавани. Бях голям защитник на приемането на България и Румъния, това трябва да бъде ясно. Очакването механизмът бързо да реши въпроси, които още предварително е трябвало да бъдат решени, бе прекалено оптимистично, коментира той.

В Румъния на основата на механизма бе постигнат огромен напредък в борбата с корупцията дори на високите управленски равнища. Румънската съдебна система през годините повишаваше ефективността си, имаше хора, поставени зад решетките. Сега има отстъпление. Трябва да се погрижим това да не се закрепи със закони и да се създадат условия за безнаказаност, допълни Тимерманс, цитиран от БТА.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Качеството на човешкия капитал привлича израелския бизнес на Балканите