IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екатерина Захариева: Няма да се поддадем на натиск от Северна Македония

Организацията на изборите в чужбина върви гладко към момента, твърди вицепремиерът

10:39 | 25.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България няма да се поддаде на натиск от страна на Северна Македония. Не е вярно, че имаме договорка с тях по отношение на историята и няколко ключови исторически личности, както и това какво да пише в учебниците от епохата на Средновековието. Това каза пред bTV вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод срещата с външния министър на Северна Македония Буяр Османи снощи.

Захариева потвърди, че двамата са обсъждали предстоящото свикване на междуправителствената конференция, но подчерта, че датата на заседанието например трябва да се обяви и от двете страни. 

„Европейският съюз не работи като Югославия, той по друг начин работи и това го казваме на Република Северна Македония от 2019 година. Не съм с впечатлението, че оттам очакват смяна на правителството“, каза Захариева.

„Полетът на Буяр Османи минаваше транзит през България и кацна на летището в София. Поискаха да се видим снощи за кратко и проведохме работна среща. Говорихме за конкретния план, по който работим и заседанието на Междуправителствената комисия. Надявам се да постигнем съгласие по отношение на протокола за оценка за изпълнението до момента. На предстоящото заседание трябва да се одобри протокола за отчета на Комисията. Те днес и утре пак ще имат заседание, но няма кой знае какъв резултат до момента“, обясни Захариева.

Относно организацията на изборите в чужбина, тя обяви, че всичко върви гладко към момента.

Вицепремиерът призова всички, които ще гласуват, да спазват изискванията в съответните държави по отношение на мерките срещу COVID-19.

"В Германия, например, тази година секциите са много повече в сравнение с предишните избори", посочи външният министър. Захариева поясни, че в няколко ключови държави, където има голяма българска общност, все още се чака разрешение за провеждане на избори и изрази надежда, че до една-две седмици това ще се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още