Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Експерт: Можем да привлечем 100 млн. евро по програма „Хоризонт 2020“

"Хоризонт Европа" е деветата рамкова програма, която ще започне от 2021 г. и ще продължи до 2027 г., посочи доц. д-р Боян Жеков

Експерт: Можем да привлечем 100 млн. евро по програма „Хоризонт 2020“

Снимка: Pixabay

Традиционно последната година от рамковите програми на Европейския съюз е най-успешна за България. За момента страната ни е привлякла 79 млн. евро по програма „Хоризонт 2020“, като надеждите сa с проектите от 2019 и 2020 г. те да надминат 100 млн. евро. За това информира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Боян Жеков, експерт в Информационни и комуникационни технологии (ИКТ).

Още по темата

„Не се очаква да има изненади при финала на програмата, по-скоро неяснотите са около следващата“, коментира Жеков и посочи, че информационните и комуникационните технологии са приоритет за Европейската комисия. "Имаше вътрешно прелокиране, т.е. от програми, в които са останали средства, се заделиха такива за развитието на ЕС в сферата на мощните изчислителни ресурси.“

Жеков обясни, че всички български институции, както и бизнесът, ще имат възможност да участват в този проект и да използват ресурсите на изчислителните машини. Той подчерта важността иновациите да бъдат от полза на обществото, като отбеляза, че за преодоляване на различията между академичната общност и бизнеса е необходима държавна политика.

„Има проблем с наличието на кадри, занимаващи се с научна дейност. Заплатите, които държавата дефинира за учените в сферата на информационните технологии, са около три пъти по-малки от тези на младите служители в IT компании. Този дисбаланс няма как да се регулира от пазара, защото академичната среда не е пазарен субект“, заяви експертът и напомни, че "Хоризонт Европа" е деветата рамкова програма, която ще започне от 2021 г. и ще продължи до 2027 г.

„Акцентите в програмата са наука за обществото и информационните технологии, като е застъпена и дигитализацията на икономиката“, каза Боян Жеков.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

гледано: 1763   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ЕСО: Расте производството, износа и потреблението на електроенергия през юни