IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галя Димитрова: Беше трудно решение да не си прекратя отпуската

Имах много важна и изключително отговорна лична причина, пояснява изпълнителният директор на НАП

11:23 | 29.07.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя отпуска. Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това. Човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план. Това каза пред bTV изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова по повод безпрецедентната кибер атака срещу системата на приходната администрация, при която тя остана в отпуска. 

Припомняме, че по време на хакерската намеса тя бе в платен отпуск, който не бе преустановен. Вместо нея обяснения пред медиите даваше единствено говорителят на НАП Росен Бъчвариов.

„Бях със своя екип във всеки един момент, макар и дистанционно. Заедно обсъждахме всички проблеми и взимахме решенията”, поясни Димитрова.

На въпрос дали смята да си подаде оставката, тя заяви, че в момента най-важното е да се преодолее кризата, а оставки се давали много лесно в труден момент. „Според мен най-отговорното и тежко решение е да поемеш отговорността в този момент и да приключиш с проблема по най-добрия начин” , каза още шефът на НАП.

Тя поясни, че са провеждани тестове по отношение на това дали системата издържа на заявките за използването на електронните услуги. Такъв тест е предстоял съвсем скоро за новите разпоредби за наредбата на касовите апарати. Димитрова уточни, че ѝ предстоят срещи и едва след това ще стане ясно дали служители на НАП ще понесат отговорност, ако бъдат установени пропуски в работата им. 

По-рано през деня стана ясно, че НАП сравнява един по един всичките 80 млн. изтекли записи с информация за граждани. Именно затова засега данъчните могат да отговорят единствено на въпроса дали за конкретен човек има или не изтекли данни, но не и какви са те, поясни пред БНТ говорителят на институцията Росен Бъчваров и добави, че не са изключени манипулации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 4 години
Не се отказвай, Галче! Кураж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 11
studioaa
преди 4 години
Пробивът в НАП е най-доброто доказателство защо не бива никога да има квота жени в управлението на каквато и да било институция или организация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 0
Спящият бик
преди 4 години
Не е необходимо да подава оставка. Има си принципал в лицето на финансовия министър, който трябва да я уволни още днес. Такава демонстративна нелоялност към системата би била санкционирана по същия начин навсякъде по света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Време е да си ходиш лельо и да не се връщаш от отпуска завинаги. Значи такава невероятна наглост в лицето на провала за тежко прекратяване на отпуска...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още