Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Галъп: 64% от българите одобряват спирането на сделката за ЧЕЗ

Най-много одобрение в последните дни събира ветото на президента над лобистките текстове в Закона за приватизацията, отчита експресен сондаж

Галъп: 64% от българите одобряват спирането на сделката за ЧЕЗ

Снимка: Pixabay

Скорошното спиране на сделката с ЧЕЗ се харесва от 64% от българите. Изводите са от новия сондаж на „Галъп интернешънъл“ по актуални теми, проведен сред 800 души по телефона между 30 юли и 1 август.

Още повече се харесва призивът на Корнелия Нинова за повече държава в икономиката, отправен чрез „Визия за България“ (мнозинство от 73%). Най-много одобрение в последните дни събира ветото на президента Румен Радев над законовите поправки в Закона за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които се смятат за лобистки (75%).

Източник: Галъп Интернешънъл

Ниско е одобрението към вдигането на акциза на бездимните цигари – 45% одобряват, но 47% не го одобряват.

Според социолозите данните показват, че българите очакват по-убедителна работа от страна на органите на властта и поощряват решителната намеса на държавата. Отстояването на националния и обществен интерес се подкрепя, но не и излишните регулации и тежести, например, посочват анализаторите.

34% от запитаните в експресния сондаж на „Галъп интернешънъл“ твърдят, че в последната седмица на юли са срещали фалшиви новини или новини, чието съдържание смятат за невярно. Това се равнява условно на над 1,8 милиона пълнолетни българи, което според социолозите е тревожно на фона на видимия бум на фалшиви новини в последните дни. Дори и респондентите да преувеличават, това също показва висока степен на съмнение в стойността на публичната информация у нас въобще.

Източник: Галъп Интернешънъл

От агенцията отчитат голямо недоверие към сведенията за чума по животните в Странджа - 37% вярват, че чума е имало, но 48% не вярват. Останалите се колебаят.

Според „Галъп“ данните разкриват сериозен проблем с доверието към всяка публична информация у нас. Мнозинство от 68% смятат, че властите не си вършат работата добре в казуса със Странджа, а 26% смятат, че я вършат добре. Останалите се колебаят, което според анализаторите поставя въпросът дали вече е възможно институциите да убеждават гражданите в необходимостта от непопулярни мерки, дори и тези мерки да са верни и нужни.

Протестът на майките и други социални протести в последните седмици се възприемат ясно като индикатор за реален проблем, а не като функция на политически амбиции (каквито интерпретации имаше). 69% са съгласни, че този тип протести са свидетелство по-скоро за реални проблеми, 8% намират политическите амбиции за водещи, а 18% признават, че не са достатъчно запознати. Останалите се затрудняват да отговорят.

От „Галъп интернешънъл“ обобщават, че преходът действително е засегнал дълбоко чувството за държавност у нас. Вместо да се елиминират вредните функции на държавата (ненужни регулации, например), според българите явно са елиминирани важни такива - предотвратяването на монополи; дейности, които засягат сигурността и т. н. Социолозите смятат, че това е реален обществен проблем, който очаква своето решение.

Проучването е част от независимата изследователска програма на агенцията и осигурява максимална представителност на данните чрез ползване на панелна методика. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на 55 хиляди души.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
В България се произвеждат над 120 марки бира, само през 2019 г. новите са 20