IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ген. Боцев: Въоръжените сили изпълняват задължения си, но с определени ограничения

Ресорната парламентарна комисия прие доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2018 г.

18:05 | 09.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С 13 гласа "за" и един "против" парламентарната Комисия по отбрана прие доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2018 г., внесен от Министерския съвет на 25 април, предаде БТА. 

На заседанието по документа говориха заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Остава основният извод, че въоръжените сили изпълняват конституционните си задължения с определени ограничения. Примери даде началникът на отбраната ген. Боцев, посочвайки известни проблеми като некомплекта с личен състав, състоянието на въоръжението и техниката, но и резервните части. Боцев дори даде пример със своя докладна записка до министъра на отбраната за освобождаване на военновременни запаси от части. Генералът посочи, че е имало и неизпълнени учения, като 12 от ученията във ВМС. Най-вече остава проблемът с личния състав, но за момента негативната тенденция е спряна. 

Заместник-министър Анатолий Величков отбеляза, че ще продължат усилията за съкращаване на разходите в направления, които не създават отбранителни способности. Отчетени пред депутатите бяха и усилията за увеличение на възнагражденията на военнослужещите. 

Величков информира членовете на комисията във връзка с договора за възстановяването на летателната годност на щурмовите самолети Су-25, че в края на миналата година от военното ведомство са получили отрицателно становище от кореспондентската банка, когато предвидените средства са били наредени от сметките на МО към дружеството - изпълнител в Беларус. Кореспондентската банка ги е върнала на два пъти с аргумента, че не кореспондират с политиката й. След консултации през април банката е сменена и се очаква становище на комисията за експортен контрол, свързано с несигурност на МВнР в тълкуването на директивата за санкциите срещу Беларус, посочи Анатолий Величков.

Той каза, че очакват това становище да стане факт в понеделник, за да имат основание отново да наредят средствата от 82 млн. лева за летателната годност на Су-25. Нямаме друга самолетна авиационна техника, която да извърши на пределно ниски височини непосредствена огнева поддръжка на сухопътна операция, подчерта заместник-министърът пред депутатите от комисията.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още