Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Юлиан Войнов: Коронавирусът показа колко нестабилна е световната икономика

Банките нямат инструменти да противодействат на глобалното забавяне, а ниските лихви създават проблем, който рано или късно ще "избухне“, предупреди икономистът

Юлиан Войнов: Коронавирусът показа колко нестабилна е световната икономика

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

гледано: 1667   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Коронавирусът показа колко нестабилна е световната икономика. Можем само да се надяваме, че болестта няма да се окаже спусъкът на нова икономическа криза. Това каза икономистът Юлиан Войнов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Войнов нивото на дълга в световен мащаб е основният проблем пред икономиката. „В момента глобалният дълг е исторически висок - 253 трлн. щатски долара, което представлява 332% от брутния вътрешен продукт на всички страни“, посочи той. 

Още по темата

„За разлика от предишната глобалната криза, когато основните дисбаланси бяха по отношение на банковите кредити към лица и фирми, които инвестираха на имотния пазар, в момента основните кредити са насочени към корпоративния бизнес“, отбеляза икономистът.

„Основните засегнати при криза сега ще са фирмите, застрахователните дружества и пенсионните фондове“, посочи Войнов.

„Проблемът на ниските лихви е, че позволиха на компании, които нямат достатъчно добри финансови параметри, да имат достъп до кредитните пазари и да се финансират от фондовата борса“, обясни гостът. Той добави, че по-голямата част от ценните книжа на тези дружества имат рейтинг 3 пъти Б (BBB) – най-ниското ниво на инвестиционен рейтинг.

„В момента, в които тези фирми спрат да имат достъп до фондовите пазари, тези рейтинги ще паднат. Тогава инвеститорите ще започнат да "дърпат" капиталите си, защото инвестициите им трябва да отговарят на определени критерии“, каза икономистът.

„Банките нямат инструменти да противодействат на глобалното забавяне, а от друга страна ниските лихви създават проблем, който рано или късно ще "избухне“, предупреди Войнов.

Според икономиста Европейската централна банка няма полезен ход на фона на икономическата заплаха от коронавируса.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 6 месеца
Сега много държави са в прикривана икономическа криза. Съществената причина е, че съответната централна банка неправилното въвежда в употреба пари. Грешката на централната банка създава щети и икономически кризи.
Сега обществеността коментира последици, ала пренебрегва съществения причинител – фаталната грешка на централната банка.
Вариантите са:
1. При запазване централната банка неправилното да въвежда в употреба пари – е с нарастващи щети и икономически кризи.
Държавата е жертва на грешката на централната банка. Появата на коронавирусът е подбуда за възникване на призната икономическа криза.
2. За устойчив държавен просперитет е необходимо централната банка правилно да въвежда в употреба пари.

Още от Икономика и политика
Преводите на българските емигранти към семействата им намаляват