IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ива Лазарова: Необходим e анализ на недействителните бюлетин

Недействителните гласове поставят под въпрос представителността на вота, твърди експертът от Института за развитие на публичната среда

09:54 | 22.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За първи път от 10 години насам имаме процент на недействителните бюлетини за общински съветници, равен на 15,1% от всички действителни гласове. Близо 470 хил. бюлетини, подадени за общински съветници, са недействителни. Това  обясни в ефира на БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

Според нея недействителните бюлетини категорично поставят под въпрос представителността на изборите. „За да получим пълна картина и цялостно заключение, е и, който може да бъде разрешен от ЦИК“, уточни тя.

На пресконференция днес Институтът ще анализира една от особеностите на местните избори – недействителните гласове. Ще се коментират и предложения за промени в Изборния кодекс.

Експертите на Института имат две хипотези – недостатъчна информационна кампания за вида на бюлетината и за правата на избирателите и недобре обучена изборна администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още