Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Жалба срещу българския „Магнитски“ спря действието му*

Над 50 жалби срещу списъка на свързаните със санкционираните по „Магнитски“ са подадени досега

Жалба срещу българския „Магнитски“ спря действието му*

Снимка: Pixabay

Във Върховния административен съд (ВАС) вече има над 50 жалби срещу решението на служебния кабинет, въз основа на което беше съставен списък на лица и фирми, свързани със санкционираните по глобалния закон „Магнитски“ Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков и 64 търговски дружества. 

Досега различни съдебни състави са допуснали разглеждането по същество на седем жалби, сред тях са жалбите на самия Божков и бившите му бизнеспартньори Боян и Цветомир Найденови, пише БНР. Жалбата на всеки един обаче спира действието на списъка, постанови ВАС.

Днес Върховният административен съд излезе с определения по 7 от делата, образувани по жалби срещу решението на кабинета, всички от 2021 г., образувани по жалби на юридически лица, съобщават от съда.

По исканията за спиране на действието на решението Върховният административен съд е приел, че по неговата допустимост трябва да се произнесе Административен съд София – град. 

Още по темата

Съгласно разпоредбите на АПК първоинстанционният съд трябва да се произнесе незабавно по исканията за отмяна и спиране на действията на администрацията и ведомствата на Република България във връзка с решението на Министерски съвет. В останалата им част жалбите ще бъдат разглеждани по същество от ВАС. 

Седмото определение e във връзка с дело, образувано по жалба на физическо лице. По него върховните съдии оставят без разглеждане искането за спиране предварителното изпълнение на решението на Министерски съвет. Причината е, че органът не е допуснал предварително изпълнение на процесното решение. Съставът е приел, че решението на кабинета представлява индивидуален административен акт и жалбата спира неговото изпълнение. В останалата му част делото ще бъде насрочено за разглеждане по същество в открито съдебно заседание.

Във ВАС днес са постъпили и нови четири жалби на физически лица, с което общият им брой до момента вече е 54.

Министерски съвет смята, че решението на седмия състав е неоснователно и ще го обжалва пред петчленен състав на ВАС, съобщиха по-късно от пресцентъра на кабинета.

* Допълнена с позицията на служебния кабинет

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Комитова: Няма как да изплатим 200 млн. лв за ремонта на АМ "Тракия" в момента