IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво обещавали през Възраждането преди общинските избори

На първите местни избори след Освобождението е имало много интересни регионални особености, но е имало голям консенсус, посочи Ангел Златков

16:47 | 23.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Възрожденската епоха е много интересна и много си прилича с днешната епоха. Възраждането е епоха на социална трансформация, навлизане на нов тип икономика и нови технологии. Това каза Ангел Златков, програмен координатор на "Моята българска история", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria и направи асоциация с днешното време, в което тази трансформация се е случила в Западна Европа, а българите тепърва се запознават с нея.

"Общините са един от основните стълбове на Възраждането. Те са сред основните институции, през които се случва промяната и навлизат въведенията", посочи той.

Според Златков общините от този период са мястото, където младият български възрожденски елит се учи как се управлява, на основните принципи на държавността и как да си отстоява правата.

"От тази гледна точка е много интересен паралелът с днешните общини", коментира той.

Програмният координатор на "Моята българска история" припомни, че на първите местни избори след Освобождението е имало много интересни регионални особености, но е имало един голям консенсус.

"Избирали са се хора, на които обществото е вярвало. Те са били част от него. Те са се явявали като кандидати със своята история и тази на рода си. От тази гледна точка те са били много по-близо до проблемите на хората", смята Златков и обърна внимание на факта, че и тогава е имало популизъм, а някои кандидати са обещавали премахването на данъците.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още