IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекари: Здравната каса ще има ролята на буфер в новия здравен модел

Част от гражданите няма да потърсят новите частни фондове, посочиха проф. Радослав Гайдарски и доц. д-р Спас Спасков

11:45 | 16.07.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Право на избор на пациента, по-голяма конкуренция, прозрачност и по-високо качество. Според министъра на здравеопазването Кирил Ананиев това са предимствата в новия здравен модел, който той предложи.

Сред идеите му е Здравната каса да се конкурира с частни здравни фондове за здравна вноска, която ще остане в размер на 8% от дохода на всяко осигурено лице. Предвижда се и частният здравен фонд да трябва да набере над 500 хил. осигурени лица, за да получи лиценз.

"В предложенията на Кирил Ананиев няма нищо ново. Подобен модел за демонополизация на НЗОК беше разработен и преди повече от десет години. Тогава пет дружества трябваше да поемат част от парите, НЗОК отпадаше изцяло и оставаха само частни фондове", коментира в студиото на "България сутрин" на Вulgaria ON AIR бившият министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски.

По думите на доц. д-р Спас Спасков, бивш директор на болница "Пирогов", готвените промени безспорно биха били крачка напред.

"Хубавото в случая е, че идеята е НЗОК да остане. Тя ще има ролята на буфер, тъй като част от гражданите няма да потърсят новите частни фондове. С подобен проблем се сблъскахме и когато трябваше да се записваме при личните лекари. Много хора останаха без медицинско обслужване", отбеляза медикът.

Записването във фондовете ще е напълно доброволно. А онези, които не се запишат никъде, автоматично ще останат към НЗОК.

Министерството на здравеопазването е проучило моделите във Франция, Испания, Холандия и Израел. Здравноосигурените лица трябва да имат достъп до спешната помощ, до планова медицинска помощ, да могат да избират в кои лечебни заведения ще се лекуват.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още