IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майките на деца с увреждания готвят нови ефективни протести

Срокът, който поставят за промените в трите закона, е 1 октомври

10:09 | 21.09.18 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Протест на хора с увреждания.</em><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: "> Снимка:&nbsp;<em>Олег Попов, Investor Media Group, Архив</em></em></p>

Протест на хора с увреждания. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, Архив

Днес майките на деца с увреждания ще напомнят, че все още са пред Народното събрание. Те очакват депутатите да излязат при тях, настояват за бързо придвижване на обещаните законови промени.

„Искаме да им обясним очи в очи, че просто тази зависимост не може да продължава така, че тази зима отново ще умрат хиляди хора с увреждания от глад, мизерия и измръзване, че животът ни зависи от тези промени, от тези закони“, заяви една от протестиращите майки, Вера Иванова, пред БНР.

Срокът, който сме поставили, е 1-ви октомври за всички закони, подчерта Иванова и добави: "Ако нищо не се случи, започваме още по-ефективни протестни действия, друго не ни остава".

„Ефективно протестираме пред парламента от 4 месеца, а преди това от 4 години с национални протести. За съжаление досега няма никакъв резултат и нито един от проблемите на хората с увреждания не е решен“, коментира Иванова. По думите ѝ в последните 4 месеца, откакто те са пред парламента, при тях не са се спрели повече от 5 народни представители. Всички останали, влизайки и излизайки от НС, просто се обръщат на другата страна, добави тя.

Иванова посочи, че по Закона за личната помощ, който е в Народното събрание, няма никакво движение от два месеца, Законът за хората за увреждания е на обществено обсъждане и се разработва Законът за социалните услуги.

И трите закона, свързани с хората с увреждания, които в началото на лятото станаха причина за множество протести пред парламента и предизвикаха по-късно отхвърлената оставка на социалния министър Бисер Петков, се движат според заложените срокове, каза миналата седмица министърът на труда и социалната политика.

Проектът на Закон за социалните услуги е почти готов. Очаква се до средата на октомври законопроектът да бъде публикуван за обществено обсъждане, а през ноември да влезе за гласуване в парламента. Петков подчерта, че със закона се прави сериозна реформа и се предлага изцяло нов модел на социалните услуги. 

Законопроектът за личната помощ вече е в парламента, а проектът за хората с увреждания е на етап обществено обсъждане, което ще приключи до края на септември. Двата законопроекта ще могат да бъдат разглеждани заедно и в рамките на сроковете, поставени от протестиращите майки, увери социалният министър.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
DarkStar
преди 5 години
а междувременно депутатите "творят" поредните "приоритетни" закони в кабинети, без един от тях да е прекарал дори един ден със семейство с дете с увреждане.... Но явно е по-важно да обсъждат схемите за изграждане на Белене... все пак от там някои от тях ще получат пари, а няма да дават... (някой журналист ако може да сметне колко часове парламента е загубил в този проект в последните 10 години - сигурно резултата ще бъде фрапиращ)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още