IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Млади фермери ще могат да обработват свободните земеделски земи от ДПФ

Проектът на МЗХГ за земеделските земи е предложен за обществено обсъждане

21:45 | 05.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Земеделски стопани до 40 години ще могат да кандидатстват за свободни земеделски земи от ДПФ (Държавен поземлен фонд). Това предвижда новият Закон за земеделските земи, публикуван за обществено обсъждане, съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието, храните и горите.

По този начин младите фермери ще могат да създават нови стопанства или да разширят досегашните си. Мерките са в съответствие с приоритетите на ЕС за промяна на възрастовата структура на заетите в земеделието лица. 

Проектът на МЗХГ е изготвен в изпълнение на решение на Народното събрание от 19 септември 2017 година, като засяга необходимостта от усъвършенстване на регламентацията в областта на собствеността, ползването, управлението и опазването на земеделските земи

В законопроекта са обединени Законът за собствеността и ползването на земеделските земи, Законът за опазване на земеделските земи, Законът за арендата в земеделието и Законът за опазване на селскостопанското имущество.

Променен е срокът при отдаването на земеделските земи от държавния поземлен фонд под наем или аренда,чрез провеждане на тръжна процедура.

Министърът на земеделието, храните и горите ще издава заповед за откриване на търга за следващата стопанска година до 15 февруари на текущата календарна година, а не както досега до 31 март.

В процедурата по разпределение на общинските и държавни пасища, мери и ливади е предвидено съответните общински и държавни комисии да разпределят в съществуващата последователност първо имоти от двата фонда в землището, където е регистриран животновъдният обект на лицето. След това ще се разпределят имоти от общинския поземлен фонд и ДПФ в съседни землища.

Предвидена е нова процедура, която предоставя възможност за промяна на предназначението на неземеделска земя в земеделска, въз основа на заявление на собственика до Комисията за земеделските земи, като за процедурата няма да се заплаща такса.

За да се намали административната тежест за гражданите и бизнеса е направено изменение, свързано със сроковете за валидност на решението за промяна на предназначението на земеделските земи.

Нормативната уредба, свързана с опазването на селскостопанското имущество, е уредена в законопроекта, като е съобразена със съвременните обществено-икономически отношения в страната, уточняват от земеделското министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още