IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОН: Ако има тестове за всички ученици, можем да върнем в клас и големите

Има тестове за най-малките до края на следващата седмица, осигурено е финансиране до Коледа, твърди Мария Гайдарова

15:51 | 23.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако се осигурят тестове за изследването на всички ученици два пъти седмично, имаме логистичния подход и организация за 24 часа да реагираме, а училищата да се организират за два-три дни. Това коментира пред БНР Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието и науката.

„Ние сме готови, очакваме тестовете да бъдат избрани и доставени, за да имаме гарантирана безопасна среда. МОН гради последователна политика в последния месец и половина за връщане на учениците в училищата. Започнахме първо с тестване на учениците от 1-ви до 4-ти клас. В момента имаме почти 9 хил. паралелки в общините със заболеваемост над 250 на 100 хил., които учат присъствено. Това са малко над 73% от всички паралелки в начален етап в страната, стъпката е изключително успешна“, обясни Гайдарова.

Тя уточни, че ако заболеваемостта в съответната община спадне под 250 на 100 хил. души, тогава всички ще се върнат в клас без тестове. 

Обсъжда се и вариант при заболеваемост между 250 и 500 на 100 хил. население, когато няма достатъчно тестове, обучението да се осъществява за 50% от паралелките в училището по график за ротация, който следва да бъде утвърден от министъра на образованието и науката.

„Предлагаме и нещо ново, ако има най-малко 50% от учениците в паралелка, които разполагат с валиден документ за преболедуване, наличие на антитела, за отрицателен резултат или ваксинация, да е възможно присъствено обучение само за тези ученици“, каза Гайдарова.

По думите ѝ ако няма достатъчно количество бързи антигени тестове за всички ученици, се обсъжда вариант да се извърша приоритетно връщането на учениците от началния етап, след това от прогимназиалния етап, а накрая и гимназистите.

На въпрос стигат ли тестовете за малките ученици, Гайдарова обясни, че МОН разполага с 851 хил. теста, осигурено от здравното министерство. „Изразходените до момента са малко над 300 хил. До края на следващата седмица имаме тестове, очакват се още доставки, които ще бъдат разпределени в училищата. Има осигурено финансиране, така че до Коледа да няма проблеми в това отношение", категорична бе тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още