IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МРРБ още търси начин да се справи с проблемите на магистрала „Марица“

Всички констатирани до момента дефекти на Лот 1 са отстранявани изцяло за сметка на изпълнителя, категорична е Петя Аврамова, министър на регионалното развитие

20:17 | 01.02.19 г.
<p>
	Лот 1 на магистрала &quot;Марица&quot;. <em>Снимка: АПИ</em></p>

Лот 1 на магистрала "Марица". Снимка: АПИ

МРРБ още търси ефективен начин да се справи с проблемите на магистрала „Марица“. Това се разбра от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на петъчния парламентарен контрол.

„Всички констатирани до момента дефекти на Лот-а са отстранявани изцяло за сметка на изпълнителя“, каза още министърът. Тя беше категорична, че областните пътни управления на територията, на които преминава Лот 1 на автомагистралата, извършват постоянен мониторинг на обекта, като изпращат в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ежемесечни доклади за това.

Според Аврамова констатираните през ноември дефекти в този участък също са отстранени.

„До момента АПИ е установила наличието на голям надлъжен наклон на пътя от 4% и при проливни дъждове невинаги водата се оттича през отводнителните улеи, като по този начин се просмуква в насипа, който е висок 15 м. Независимо че са направени допълнителни улеи, проблемът при влошени климатични условия се проявява. АПИ търси възможности за окончателно решаване на проблема. Съгласно договора на Изпълнителя са изпращани известия за съответния дефект и той е процедирал проект за временна организация на движението, в която са уточнени подробности по дължините на ремонтираните участъци, срокът за отстраняването им и отговорниците за това“, каза още Петя Аврамова от парламентарната трибуна.

Тя добави, че са осигурени необходимите средства за доизграждането на път III-8611 „Белица – Загражден“ в участък с дължина 7,6 км. Средствата са в размер на 4,12 млн. лв. и включват проучвателно-проектантските работи, строителството (инженеринг) и строителен надзор на обекта. След проведена открита процедура по Закона за обществените поръчки за изпълнител на инженеринга е избрано дружеството „ИСА 2000“ ЕООД., уточни министърът. Договорът с дружеството е подписан на 04 декември миналата година, а стойността на инженеринга е 4 млн. лв. с ДДС. Срокът за изпълнение е една година.

За изпълнител на надзора миналата година е избрано дружеството „План инвест Пловдив“ ЕООД., припомни още Аврамова.

Към момента в Агенция „Пътна инфраструктура“ се подготвя списък с отсечки, нуждаещи се от ремонт, каза тя и добави, че в края на февруари предстои утвърждаване на годишния бюджет на пътната агенция и съобразно финансовата рамка на ремонтните програми, ще бъде извършено приоритизиране на обектите, нуждаещи се от ремонтни дейности в страната. „Само за миналата година в област Хасково за ремонт на репуликанските пътища в областта са вложени над 19 млн.лв. По Оперативна програма „Региони в растеж“ в момента в областта се изпълняват два лота на обща стойност около 24 млн. лв.“, отчете още регионалният министър. 

Относно процедурата за избор на инспектори във всички регионални сектори на Националното тол управление, Аврамова увери, че са спазени принципите на равнопоставеност.

По думите й обявените свободни длъжности се заемат на основание сключен трудов договор с класираните кандидати. „Със заповед на председателя на УС на АПИ са назначени отделни комисии, които да извършват подбор по документи и интервю с кандидатите за длъжността „инспектор“, допълни министърът. Тя уточни, че до втория етап са допуснати само кандидати, които отговарят на изискванията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още